Republica Moldova a anunţat expulzarea - până la 15 august - a 45 de persoane care lucrează pe teritoriul moldovean la Ambasada Rusiei, în urma unor acuzaţii de presă cu privire la spionaj, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Patruzeci şi cinci de diplomaţi şi (membri ai) personalului tehnic trebuie să părăsească ţara”, a declarat miercuri AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului moldovean de Externe, fără să facă precizări cu privire la cele două categorii.

”Această decizie intervine în urma multor acţiuni inamicale împotriva (Republicii) Moldova şi unor tentative de destabilizare”, a anunţat întrun comunicat Guvernul moldovean.

Luni, presa moldoveană a dezvăluit interceptări efectuate de către agenţi ai serviciilor secrete ruse, în care Ambasada Rusiei în Republica Moldova joacă un rol central.

Ambasadorul rus la Chişinău a fost convocat marţi.

ACTIVITATE DIPLOMATICĂ RUSĂ REDUSĂ

Republica Moldova reduce în mod drastic activitatea diplomatică rusă pe teritoriul moldovean de la începutul Războiului din Ucraina.

După invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, Chişinăul a expulzat doi diplomaţi ruşi.

În februarie, preşedinta prooccidentală moldoveană Maia Sandu a deplâns amestecuri şi încercări de răsturnare ale puterii proocidentale orchestrate de Kremlin.

Transnistria, o regiune moldoveană separatistă prorusă în care sunt staţionate trupe ale Kremlinului, se află în centrul unor îngrijorări.

Republica Moldova şi-a depus, în martie 2022, cu scopul de a se apăra de Rusia, candidatura în vederea unei aderări la Uniunea Europeană (UE) şi a obţinut, împreună cu Ucraina, statutul de stat candidat la aderarea la UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.