Reprezentanţii AIEA au sosit la centrala nucleară din sudul Ucrainei în cadrul unei misiuni de monitorizare. Experţii străini în materie de securitate nucleară vor rămâne la centrală până la sfârşitul ostilităţilor din Ucraina, anunţă Ukrinform.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Luând în considerare toate riscurile şi situaţia actuală, am ajuns la concluzia că trebuie să consolidăm prezenţa agenţiei la centralele nucleare ucrainene. Am început cu centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Ucraina. Acum extindem această misiune la toate centralele nucleare. Acesta este doar primul pas. Vom continua activităţile noastre în această direcţie", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, transmite corespondentul Ukrinform.

Doi experţi în securitate nucleară vor sta la centrala nucleară din Ucraina de Sud în cadrul misiunii. Aceştia vor monitoriza situaţia de la centrală, vor oferi sprijin tehnic şi consiliere colegilor ucraineni şi, de asemenea, vor înregistra toate situaţiile din afara instalaţiei şi vor raporta constatările lor la sediul central al AIEA.

După cum s-a raportat, în următoarele două zile [17-18 ianuarie], reprezentanţii străini vor ajunge la toate instalaţiile de energie nucleară din Ucraina, inclusiv la centrala nucleară de la Chornobîl. În total, AIEA va avea aproximativ 11-12 experţi prezenţi permanent în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.