Reprezentanţi din 12 state, inclusiv România, se întâlnesc luni la Istanbul, pentru summitul aniversar al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), în cursul căruia vor discuta despre consolidarea parteneriatului pentru o dezvoltare sustenabilă. În marja reuniunii, oficialii vor participa şi la întâlniri bilaterale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România este reprezentată de ministrul de Externe Teodor Meleşcanu.

La summit sunt aşteptaţi trei şefi de stat – preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară deţine preşedinţia Organizaţiei, preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, precum şi preşedintele grec Prokopios Pavlopoulos. De asemenea, la discuţii va lua parte premierul rus Igor Medvedev, precum şi vicepremierul sârb, vicepreşedintele bulgar, prim-vicepremierul georgian, ministrul de Externe ucrainean, ministrul adjunct de Externe armean şi ministrul adjunct de Externe albanez.

În total, au fost invitaţi 472 de membri de delegaţii.

Discuţiile se vor concentra pe agricultură şi relaţii comerciale, însă energia se află, de asemenea, pe agendă.

Duminică, şeful diplomaţiei române Teodor Meleşcanu a luat pare la reuniunea specială a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al statelor membre OCEMN, unde s-a discutat despre cooperarea economică în regiune şi despre relaţia organizaţiei şi statelor membre cu Uniunea Europeană.

"Reuniunea ministerială a oferit oportunitatea evaluării progreselor înregistrate în activitatea Organizaţiei, în cei 25 ani de existenţă, şi identificării modalităţilor de impulsionare a cooperării regionale pe palierul economic, în condiţiile relevanţei strategice şi economice actuale a regiunii Mării Negre", se arată într-un comunicat MAE.

Meleşcanu a reconfirmat angajamentul României, în calitate de stat membru fondator al OCEMN, de a extinde cooperarea cu statele din regiunea Mării Negre şi de a-şi aduce o contribuţie sporită la consolidarea securităţii şi stabilităţii în zonă, pe termen lung, informează Ministerul.

De asemenea, miniştrii de Externe au inaugurat noul sediu al Secretariatului Organizaţiei.

Meleşcanu a avut şi întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Serbia, precum şi cu şefii delegaţiilor din Grecia, Georgia, Azerbaidjan, Armenia şi cu Secretarul General al OCEMN, Michael Christides. (Corespondenţă de la Istanbul de la trimisul special News.ro, Ileana Toma).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.