Preşedintele Donald Trump a declarat miercuri că este „foarte puţin probabil” să-l concedieze pe Jerome Powell din funcţia de preşedinte al Rezervei Federale (Fed), lăsând deschisă, totuşi, această posibilitate. Declaraţiile sale, făcute în Biroul Oval, vin la mai puţin de 24 de ore după ce spusese unei săli pline de congresmeni republicani că ia în considerare demiterea, ceea ce a a provocat o scădere a acţiunilor şi a dolarului, precum şi o creştere a randamentelor titlurilor de stat, relatează NBC News şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Nu, nu intenţionăm să facem nimic”, a răspuns Trump reporterilor care l-au întrebat dacă intenţionează să-l demită pe Powell. „Nu exclud nimic, dar cred că este foarte puţin probabil, cu excepţia cazului în care trebuie să plece din cauza fraudei”, a adăugat Trump, criticând în acelaşi timp modul în care Powell a gestionat un proiect de renovare a sediului istoric al Fed, pe care Casa Albă l-a invocat recent ca eventual pretext pentru demiterea preşedintelui Rezervei Federale.

Trump şi alte personalităţi de la Casa Albă au lansat un atac pe mai multe fronturi împotriva lui Powell pentru a determina banca centrală să scadă rata dobânzii de referinţă. Recent, aceştia l-au criticat dur pe Powell pentru renovarea sediului Fed din Washington, alimentând speculaţiile că Trump ar putea încerca să-l demită din funcţie folosindu-se de acest pretext, după ce o decizie recentă a Curţii Supreme arată că preşedintele nu are autoritatea de a demite oficialii Fed după bunul său plac.

Renovarea sediului Fed a costat 2,5 miliarde de dolari, dar nu există dovezi de fraudă, iar Fed a respins criticile privind gestionarea proiectului.

Donald Trump i-a întrebat marţi seara pe congresmenii republicani ce părere au despre demiterea preşedintelui Fed, potrivit unui oficial al Casei Albe. Aceştia şi-au exprimat aprobarea pentru demiterea lui. Preşedintele a indicat apoi că probabil va face acest lucru în curând, dar că nu a fost luată o decizie finală.

Cu toate acestea, reprezentanta Anna Paulina Luna, republicană din Florida, a postat marţi seara pe X că demiterea lui Powell este „iminentă”, ceea ce a provocat o vânzare masivă de contracte futures înainte de deschiderea bursei. Miercuri la prânz, principalii indici bursieri s-au redresat, înregistrând o evoluţie aproape stabilă pe parcursul zilei.

Întâlnirea de marţi a lui Trump cu republicanii a avut loc după ce aceştia au blocat un vot procedural pentru legislaţia privind criptomonedele, favorizată de preşedinte.

Într-un interviu acordat miercuri CNBC, deputatul French Hill, republican din Arkansas, preşedintele Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor, a repetat că „nu vede” ca Trump să-l concedieze pe Powell. De asemenea, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat marţi pentru Bloomberg News că nu se aşteaptă ca Trump să ia o astfel de măsură. Cu toate acestea, Luna, care marţi s-a alăturat altor membri ai partidului pentru a bloca iniţiativa privind criptomonedele, a declarat pe X că se pregăteşte o măsură împotriva lui Powell. „Am auzit că Jerome Powell va fi concediat! Din surse foarte serioase”, a spus ea, adăugând mai târziu: „Sunt 99% sigură că demiterea este iminentă”.

„MI-AR PLĂCEA DACĂ AR VREA SĂ DEMISIONEZE”

Trump, care l-a criticat aproape zilnic pe Powell pentru că „întârzie prea mult” să reducă ratele dobânzilor, a confirmat miercuri că a discutat ideea demiterii cu legislatori republicani, marcând astfel cel mai recent capitol dintr-o campanie tot mai intensă împotriva băncii centrale independente şi a şefului acesteia, aflat în dificultate.

Powell, care a fost numit de Trump în timpul primului său mandat, la sfârşitul anului 2017, pentru a conduce Fed, şi apoi a fost reconfirmat, patru ani mai târziu, pentru un al doilea mandat de către preşedintele democrat Joe Biden, a declarat în repetate rânduri că intenţionează să-şi ducă mandatul până la capăt, adică până la 15 mai 2026. O opinie recentă a Curţii Supreme a consolidat o interpretare de lungă durată a legii, potrivit căreia preşedintele Fed nu poate fi demis din cauza diferenţelor de politică, ci numai „din motive întemeiate”.

Într-un interviu difuzat mai târziu miercuri, Trump a fost întrebat din nou dacă se gândeşte să îl demită pe Powell. „Mi-ar plăcea dacă ar vrea să demisioneze, ar fi decizia lui”, a declarat Trump pentru Real America's Voice. „Se spune că ar perturba piaţa dacă aş face asta”, a adăugat el.

Trump dă vina pe Fed pentru ratele mai mari pe termen lung, care cresc costul împrumuturilor guvernului SUA. Atacurile sale la adresa lui Powell au continuat de la semnarea, pe 4 iulie, a „Big Beautiful Bill”, legea privind impozitele şi cheltuielile care, potrivit analiştilor independenţi, va adăuga trilioane de dolari la deficitul SUA.

„O GREŞEALĂ URIAŞĂ”

Senatorul republican Thom Tillis din Carolina de Nord, care s-a opus proiectului de lege fiscală şi a declarat ulterior că nu va mai candida pentru realegere, a susţinut miercuri cu vehemenţă independenţa Fed, pe care economiştii o consideră pilonul stabilităţii financiare şi a preţurilor din SUA.

„S-a vorbit despre posibilitatea demiterii preşedintelui Fed”, a declarat Tillis, membru al Comisiei bancare a Senatului, care supraveghează Fed şi confirmă numirile prezidenţiale în consiliul de administraţie al acesteia. Supunerea Fed controlului direct al preşedintelui ar fi o „greşeală imensă”, a afirmat el.

„Consecinţele demiterii unui preşedinte al Fed, doar pentru că oamenii politici nu sunt de acord cu o decizie economică, vor fi subminarea credibilităţii Statelor Unite în viitor, şi aş spune că, dacă se va întâmpla acest lucru, vom asista la o reacţie destul de imediată, iar noi trebuie să evităm acest lucru”, a declarat Tillis.

Alţi republicani s-au grăbit să minimizeze posibilitatea ca Trump să-l concedieze pe Powell. Întrebat dacă ar fi o problemă pentru Trump să-l concedieze pe Powell, liderul majorităţii din Senat, John Thune, a declarat reporterilor: „Din câte înţeleg, nu are nicio intenţie să facă asta”.

RENOVAREA CARE L-AR PUTEA DĂRÂMA PE ŞEFUL BĂNCII CENTRALE

Săptămâna trecută, Casa Albă a părut să încerce să pregătească terenul pentru demiterea lui Powell din motive întemeiate, după ce directorul Oficiului pentru Management şi Buget, Russell Vought, i-a trimis lui Powell o scrisoare în care spunea că Trump este „extrem de îngrijorat” de renovarea a două clădiri ale Fed.

Powell a răspuns solicitând inspectorului general al băncii centrale americane să verifice proiectul. Banca centrală a publicat, de asemenea, o fişă informativă cu „întrebări frecvente”, care respinge unele dintre afirmaţiile lui Vought cu privire la sălile de mese VIP şi lifturile care, potrivit acestuia, ar fi crescut costurile.

„Nimeni nu se lasă păcălit de interesul brusc al preşedintelui Trump şi al republicanilor pentru renovarea clădirilor – este un pretext evident pentru a-l concedia pe preşedintele Fed, Powell”, a scris pe X Elizabeth Warren, lidera democrată a Comisiei bancare a Senatului, ea însăşi un critic de lungă durată a lui Powell. Warren a fost singurul membru al comisiei care a votat împotriva reconfirmării lui Powell în funcţia de preşedinte al Fed în 2022, afirmând că acesta nu a făcut suficient în domeniul reglementării.

Decidenţii politici ai Fed sunt îngrijoraţi că, având în vedere inflaţia la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, care abia s-a domolit, orice altă creştere a inflaţiei ar putea slăbi economia şi submina progresele înregistrate în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor.

Analiştii se tem că va continua campania de presiune asupra lui Powell, cu efecte negative asupra capacităţii Fed de a-şi îndeplini misiunea mandatată de Congres, şi anume menţinerea stabilităţii preţurilor şi maximizarea ocupării forţei de muncă.

„Orice reducere a independenţei Fed ar putea adăuga riscuri suplimentare la perspectivele inflaţiei, care sunt deja supuse presiunilor în creştere din partea tarifelor şi unor aşteptări inflaţioniste oarecum ridicate”, a scris Michael Feroli, economistul şef al JP Morgan pentru SUA. El spune însă că se îndoieşte că „saga” ameninţărilor repetate ale preşedintelui de a-l demite pe Powell s-a încheiat.

„Procesul formal” de identificare a unui succesor al lui Powell este în curs, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent. Bessent este unul dintre candidaţii la acest post, alături de consilierul economic al Casei Albe, Kevin Hassett, fostul guvernator al Fed Kevin Warsh şi guvernatorul Fed, Christopher Waller.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.