Preşedintele american Joe Biden anunţă că relaţiile Statelor Unite cu China urmează să înregistreze ”un dezgheţ foarte curând”, după ce Washingtonul a doborât, anul acesta, un presupus balon chinez de spionaj, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden a subliniat că relaţiile americano-chineze s-au deteriorat în lunile de după întâlnirea sa cu omologul său chinez Xi Jinping, la summitul G20, în noiembrie, pe Insula indoneziană Bali.

Decizia Statelor Unite de a doborî, în februarie, un balon-spion chinezesc care a survolat Statele Unite a declanşat o dispută diplomatică între cele două ţări.

O vizită la Beijing a secretarului de Stat Antony Blinken, anunţată drept o ocazie de îmbunătăţire a relaţiilor, a fost anulată atunci, după acest incident.

Joe Biden a fost întrebat duminică, într-o conferinţă de presă, la finalul summitului G7 de la Hiroshima, în Japonia, care sunt motivele din cauza cărora o linie directă de comunicare între Statele Unite şi China nu este operţională.

”Aveţi dreptate, ar trebui să avem o linie directă deschisă. La Conferinţa de la Bali, este ceea ce am convenit eu şi cu preşedintele (chinez) Xi (Jinping) să facem şi să ne întâlnim”, a răspuns el.

”Iar, apoi, acest balon stupid” care transporta ”material de spionaj” a ”survolat Statele Unite”, a adăugat Joe Biden.

”El a fost doborât şi s-a schimbat totul în privinţa dialogului. Cred că veţi observa începutul unui dezgheţ foarte curând”, a continuat şeful statului american.

Administraţia lui Joe Biden a exasperat China atacând comerţul cu semiconductori care, potrivit Washingtonului, reprezintă riscuri ale unei utilizări în scopuri militare.

Însă preşedintele american şi-a apărat acţiunile, duminică, la o zi după G7 a avertizat China cub privire la ”activităţi de militarizare” a regiunii.

”China este pe cale să-şi dezvolte armata şi de aceea am spus clar că nu eram pregătit să fac comerţ cu anumite articole cu ea”, a declarat el.

”Am obţinut angajamentul tuturor aliaţilor noştri că nu o vor face nici ei, că ei nu vor furniza acest tip de material. Dar acesta nu este un act ostil. Este o acţiune care spune că «ne vom asigura că facem tot ceea ce putem pentru a menţine statu-quoul»”, a subliniat Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.