Coreea de Nord a respins orice fel de noi discuţii de pace cu Coreea de Sud, din cauza exerciţiilor militare ale acesteia cu Statele Unite, numind decizia sa ca fiind ”motivată de acţiunile Coreei de Sud”, relatează BBC. Anunţul Phenianului vine în condiţiile în care Coreea de Nord a făcut vineri dimineaţă al şaselea test cu rachete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile nord-coreene au emis un comunicat ca reacţie la un discurs susţinut joi de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Vineri dimineaţă, Coreea de Nord a testat două rachete, în largul coastei sale estice, a anunţat armata sud-coreeană. Acesta este al şaselea astfel de test efectuat în mai puţin de o lună.

Cele două ”proiectile neidentificate” au fost lansate la ora locală 08:00 (joi, ora 23:00 GMT) şi au călătorit 230 de km la o altitudine de 30 de kilometri, au anunţat şefii de stat comuni din Coreea de Sud.

În urmă cu şase luni, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în Marea Japoniei.

Seria de teste a avut loc după ce preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean  Kim Jong-un au convenit în timpul unei întâlniri din luna iunie să reia negocierile pentru denuclearizare.

Coreea de Nord este supusă unor sancţiuni internaţionale din cauza dezvoltării de arme nucleare.

În discursul său care a marcat eliberarea Coreii de dominaţia japoneză, preşedintele Moon s-a angajat să unească peninsula Coreeană până în 2045, care s-a divizat la sfârşitul celui de-Al doilea Război Mondial.

Preşedintele Moon a spus că obiectivul de denuclearizare a peninsulei se află ”în cel mai important moment”, discuţiile dintre nord şi sud părând blocate.

”Ne aşteaptă o nouă peninsulă coreeană, una care va aduce pace şi prosperitate pentru ea, estul Asiei şi restul lumii”, a afirmat preşedintele în discursul transmis la televiziune.

Într-un comunicat, Coreea de Nord a pus sub semnul întrebării semnificaţia dialogului ”atunci când chiar şi în acest moment Coreea de Sud continuă exerciţiile militare comune, astfel încât nu are dreptul să vorbească despre o economie paşnică sau un regim paşnic”.

Într-un atac extins împotriva preşedintelui Moon, comunicatul a continuat: ”Ne întrebăm chiar dacă gândirea sa este normală, atunci când menţionează discuţiile dintre nord şi sud, în timp ce se joacă cu scenarii de război pentru a distruge cea mai mare parte a armatei noastre în 90 de zile”.

”Este un om fără ruşine”, mai afirmă comunicatul.

Coreea de Nord şi-a exprimat nemulţumirea puternică faţă de exerciţiile americane ale SUA şi Coreei de Sud care au loc în prezent, afirmând că încalcă acordurile convenite de preşedinţii Trump şi Moon.

Anterior a descris exerciţiile ca o ”repetiţie de război”.

Într-o scrisoare recentă adresată lui Trump, liderul Kim Jong-un s-ar fi plâns de exerciţiile militare ”ridicole şi costisitoare”.

Blocarea discuţiilor pentru denuclearizare sunt în totalitate vina deciziei Coreei de Sud de a organiza exerciţii, a afirmat purtătorul de cuvânt pentru reunificare.

"Nu mai avem ce să vorbim cu oficialii sud-coreeni”, a afirmat oficialul într-o declaraţie transmisă de Agenţia Centrală de Presă a ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.