Regele Abdullah al Iordaniei a declarat miercuri că nu este posibilă pacea în Orientul Mijlociu fără apariţia unui stat palestinian independent alături de Israel, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele mai recente violenţe - care au izbucnit după ce militanţii Hamas au atacat Israelul la sfârşitul săptămânii trecute - au arătat că regiunea nu se va "bucura de stabilitate, securitate sau pace" fără un stat palestinian suveran pe teritoriul pe care Israelul l-a capturat în războiul arabo-israelian din 1967, a declarat regele Abdullah al Iordaniei.

O soluţie cu două state este singura opţiune, a declarat monarhul în faţa deputaţilor, într-un discurs rostit în deschiderea unei noi sesiuni parlamentare. "Regiunea noastră nu va fi niciodată sigură şi nici stabilă fără realizarea unei păci juste şi cuprinzătoare pe baza soluţiei celor două state", a arătat monarhul.

Soluţia celor două state a fost mult timp fundamentul eforturilor internaţionale de pace, dar procesul este muribund de ani de zile, iar posibilitatea ca acesta să se realizeze a scăzut chiar înainte de reluarea vărsării de sânge.

De când a început cel mai recent conflict, regele Abdullah a fost implicat într-o serie de eforturi diplomatice alături de liderii occidentali şi regionali, îndemnând la acţiuni rapide pentru a detensiona situaţia. Oficiali au declarat că monarhul, pe care preşedintele american Joe Biden l-a sunat, va exprima preocupările regatului în discuţii cu secretarul de stat american Antony Blinken, aşteptat la Amman.

Blinken intenţionează să viziteze mai întâi Israelul, unde se va sosi miercuri seara.

Având în vedere că o proporţie semnificativă din populaţia Iordaniei este formată din palestinieni, iar Iordania are o graniţă comună cu Cisiordania, care, împreună cu Ierusalimul de Est şi Gaza, speră să facă parte dintr-un stat palestinian, poziţia Ammanului este sensibilă.

"Un stat palestinian independent şi suveran ar trebui să fie în graniţele din 4 iunie 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală, pentru ca seria de atacuri, ale căror victime finale sunt civili nevinovaţi, să ia sfârşit", a declarat regele Abdullah.

Ammanul a pierdut Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, în favoarea Israelului în timpul războiului din 1967. Tratatul de pace al Iordaniei cu Israelul este în mare măsură nepopular în rândul multor cetăţeni, care văd în normalizarea relaţiilor o trădare a drepturilor fraţilor lor palestinieni.

Furia împotriva Israelului a alimentat, de asemenea, un mare miting, marţi, în centrul oraşului Amman, unde câteva mii de protestatari au scandat sloganuri de susţinere a Hamas şi au cerut guvernului să închidă ambasada israeliană din Amman şi să renunţe la tratatul de pace.

Ambasada israeliană, unde protestatarii se adună zilnic, a fost mult timp un focar al protestelor anti-israeliene în perioadele de tulburări din teritoriile palestiniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.