Regele emerit spaniol Juan Carlos I şi-a asumat că trebuie să se distanţeze de Zarzuela pentru a proteja monarhia de ancheta care vizează conturile lui în paradisuri fiscale, dar nu să renunţe la titlul onorific primit după abdicare, potrivit unor surse apropiate citate de El Pais.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tatăl regelui Felipe VI este la curent cu informaţiile care sunt publicate zilnic în legătură cu afacerile lui personale şi este conştient de prejudiciile aduse instituţiei, însă, momentan, nu există un consens între Felipe VI, Guvern şi Juan Carlos I privind formula şi momentul oportune pentru a apăra coroana de responsabilităţile personale ale celui din urmă.

Casa Regală, potrivit unor surse guvernamentale, preferă ca Juan Carlos I să renunţe de bunăvoie la titlul de rege emerit, considerând-o formula legală cea mai curată şi simplă. Ar fi suficientă modificarea decretului din 13 iunie 2014, prin care au fost acordate titlurile familiei regale cu şase zile înainte de proclamarea lui Felipe rege.

În plus, aşa cum a făcut odată ce a urcat pe tron, le-a exclus pe surorile şi cumnaţii lui, Felipe VI ar putea reduce familia regală la soţia şi fiicele lui. Această formulă însă ar afecta-o, nedrept, scrie El Pais, pe regina Sofía.

Juan Carlos I nu este dispus să renunţe voluntar la titlul onorific, aceasta fiind singura distincţie care i-a rămas după ce fiul lui i-a retras, pe 15 martie, renta de aproximativ 194.200 de euro pe an pe care o primea din fondurile publice. Tot atunci, regele a spus că renunţă la moştenirea personală.

Astfel, Felipe VI nu poate decât să îi retragă titlul, aşa cum a făcut cu sora sa, Cristina, căreia în iunie 2015 i-a retras titlul de ducesă de Palma de Mallorca după ce ea a refuzat să renunţe la drepturile în dinastie. 

O altă chestiune importantă este momentul potrivit pentru această decizie. Iniţial, Zarzuela a preferat să aştepte până ce va fi începută o acţiune juridică sau citarea lui Juan Carlos I ca învinuit înainte să facă vreun pas. Dacă ar fi făcut asta înainte, s-ar fi presupus că îl consideră vinovat. Surse apropiate Casei Regale au spus că ar fi trebuit luată o măsură şi dacă acest caz ar fi fost arhivat.

În acest moment este clar că Juan Carlos I a comis nereguli şi că imunitatea ca şef al statului l-ar fi putut elibera de sancţiuni penale, dar nu de asumarea propriei responsabilităţi în faţa societăţii.

În ultimele zile, Guvernul a transmis mai multe declaraţii prin care l-a îndemnat pe Felipe VI să se distanţeze de tatăl său. 

Vineri, Carmen Calvo, vicepreşedintă a Executivului, a insistat că viitorul lui Juan Carlos I „compromite Casa Regală” şi a subliniat că „Guvernul nu conferă titlul de rege, ci îşi asumă, constituţional, că statul este condus în formă de monarhie parlamentară”.

Nu este clar dacă retragerea titlului de rege emerit va fi suficientă pentru a evita ca scandalul să afecteze Casa Regală.

Casa Regală şi Guvernul analizează alte măsuri, precum distanţarea sa fizică de familia regală, chestiune pe care însuşi Juan Carlos I o are în vedere.

Juan Carlos I ocupă o locuinţă în interiorul Palatului Zarzuela, la fel şi regina Sofía, în timp ce regii trăiesc în Pabellón del Príncipe, unde Felipe VI s-a instalat de când era prinţ moştenitor.

Opţiunea cea mai drastică ar fi plecarea lui în străinătate. În trecut, cu mai multe ocazii, Juan Carlos I - născut la Roma (5 ianuarie 1938), unde a murit bunicul lui, Alfonso XIII - a spus că niciodată nu ar părăsi Spania. Problema este că plecarea lui ar putea fi interpretată ca o fugă, deşi a spus că va fi mereu la dispoziţia justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.