Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a decis să renunţe la moştenirea personală a tatălui său, fostul rege Juan Carlos, şi ca acesta să nu mai primească bani de la bugetul de stat, relatează presa spaniolă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit El Pais, fostul rege primea o “alocaţie” de la buget care a ajuns în ultimii ani la 194.232 de euro pe an.

Decizia casei regale vine după ce în urmă cu zece zile presa internaţională a scris că Juan Carlos ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, o sumă de bani pe care a primit-o în 2008 de la Arabia Saudită şi din care i-a dat mare parte amantei sale.

Potrivit La Tribune de Geneve, deşi este vorba despre un ”cadou” de la saudiţi, motivul generosului virament rămâne neînţeles. La acea vreme, Spania a obţinut un contract profitabil cu privire la construirea unei linii de tren de mare viteză (TGV) de la Medina la Mecca, în valoare de şase miliarde de euro. Plata ar fi fost logic să aibă loc în cealaltă direcţie, scrie publicaţia, sugerând că întreprinderile spaniole ar fi putut astfel să-i ”răsplătească” pe saudiţi pentru obţinerea contractului. Această ”nepotrivire” ar explica faptul că justiţia de la Geneva, care colaborează cu magistraţi spanioli - nu l-a ”prevenit” pe Juan Carlos, suveranul Spaniei din noiembrie 1975 până în iunie 2014, care beneficia în 2008 de imunitate.

Prim-procurorul Genevei Yves Bertossa a deschis o anchetă cu privire la o ”presupusă spălare de bani în formă agravantă” împotriva Băncii Mirabaud, care a primit banii fără să-şi pună prea multe întrebări, şi a trei persoane - între care un avocat din oraş şi conducătorul societăţii Rhône Gestion, consideraţi drept oamenii de încredere ai regelui pe malul Lacului Leman. A treia persoană vizată în anchetă este prinţesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein, de origine daneză, prezentată ca fosta amantă a lui Juan Carlos.

În 2008, regele şi-a ascuns banii în spatele fundaţiei Lucum, înregistrată în Panama, al cărui unic beneficiar este. ”Timp de mai mulţi ani, el a retras bani din acest cont, iar apoi, în 2012, cea mai mare parte a sumei rămase, adică aproximativ 65 de milioane de euro, a fost dată fostei amante, devenită «prietenă de suflet»”, a notat La Tribune de Genève.

Prudentă, Corinna zu Sayn-Wittgenstein a plasat imediat această ”donaţie” în filiala altei bănci elveţiene, în Bahamas.

În 2012, Juan Carlos I a provocat un scandal participând la un safari de elefanţi în Botswana, în compania Corinnei zu Sayn-Wittgenstein, şi a pozat mândru la tabloul său de vânătoare. Suveranul spaniol, până atunci foarte popular, a devenit brusc nepopular.

În acel moment, Banca Mirabaud a început să simtă un miros neplăcut al banilor ascunşi ai regelui şi i-a cerut politicos să aleagă altă bancă.

Cotidianul elveţian, necruţător cu Juan Carlos, dezvăluie că acesta ar fi plătit de asemenea un milion ”unei rezidente geneveze care ar fi fost de asemenea una dintre fostele sale amante”.

În 2008, Spania se confrunta cu o gravă criză financiară şi un şomaj galopant. Regele nu s-a gândit o clipă să pună banii primiţi în trezoreria publică a regatului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.