Regele Charles al III-lea începe marţi o vizită de stat în Kenya, unde se va confrunta cu numeroase cereri de scuze pentru trecutul colonial sângeros al Marii Britanii, transmite AFP. Aceasta este prima vizită a şefului de stat britanic, în vârstă de 74 de ani, într-o naţiune africană şi din Commonwealth de când a urcat pe tron în septembrie anul trecut, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi călătoria de patru zile a lui Charles şi a reginei Camilla a fost prezentată ca o oportunitate de a privi spre viitor şi de a construi pe baza legăturilor puternice dintre Londra şi Nairobi, moştenirea deceniilor de dominaţie colonială britanică se profilează.

Aceasta este prima vizită a şefului de stat britanic, în vârstă de 74 de ani, într-o naţiune africană şi din Commonwealth de când a urcat pe tron în septembrie anul trecut, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a.

Înaltul Comisariat britanic a declarat că vizita, care urmează unor călătorii în Germania şi Franţa la începutul acestui an, va "evidenţia parteneriatul puternic şi dinamic dintre Regatul Unit şi Kenya" dar va recunoaşte şi "aspectele mai dureroase" ale relaţiei istorice dintre Marea Britanie şi Kenya, în contextul în care ţara din Africa de Est se pregăteşte să sărbătorească 60 de ani de independenţă în decembrie.

Printre acestea se numără şi "Urgenţa" din 1952-60, când autorităţile coloniale au impus starea de urgenţă ca răspuns la revolta de gherilă Mau Mau, una dintre cele mai sângeroase insurecţii împotriva dominaţiei britanice. Cel puţin 10.000 de persoane - în principal din tribul Kikuyu - au fost ucise, deşi unii istorici şi grupuri de apărare a drepturilor susţin că cifra reală este mai mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.