Regele Charles al III-lea reflectează, în primul său mesaj de Crăciun, la criza costului traiului şi evocă ”marea anxietate şi greutăţile” celor care luptă ”să-şi plătească facturile şi să-şi hrănească familiile şi să le ţină la căldură”, într-o înregistrare video realizată în Capela St George, la Windsor, în care sunt difuzate imagini de la bănci alimentare şi ajutorarea unor persoane fără adăpost, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul monarh britanic îi aduce un omagiu mamei sale, Elizabeth a II-a, înmormântată în această capelă.

Defuncta regină este cea care a lansat discursurile regale televizate, iar în discursul pe care l-a susţinut anul trecut, ultimul său mesaj de Crăciun, a vorbit despre ”predarea ştafetei” generaţiei viitoare.

Regele abordează, în discursul său, unele dintre cauzele şi convingerile sale - grija faţă de persoane defavorizate, importanţa serviciului public şi o abordare multiconfesională a religiei.

Doar membri familiei regale ”activi” apar în transmisiunea regelui, inclusiv regina consortă Camilla, prinţul şi prinţesa de Walles William şi Kate, eralul de Wessex Edward şi prinţesa regală Ann.

Prinţul Harry şi Meghan, ducele şi ducesa de Sussex, nu sunt menţionaţi de rege, iar ducele de York Andrew nu este nici el inclus în discurs.

Într-o perioadă de conflict industrial şi presiuni financiare, mesajul regelui se concentrează asupra susţinerii persoanelor aflate la nevoie.

”Ţin să aduc un omagiu mai ales tuturor acestor persoane minunate care donează cu atâta generozitate mâncare şi dinaţii şi acest cel mai preţios bun al lor dintre toate, timpul lor, pentru a-i susţine pe cei din jurul lor aflaţi la mare nevoie”, declară regele Charles al III-lea.

În mesaj apar imagini cu organisme de binefacere care oferă mâncare unor persoane fără adăpost şi unor voluntari care ajută la bănci alimentare.

Palatul Buckingham anunţă că fondurile donate după moartea reginei Elizabeth a II-a ai fost date unui organism de binefacere care- ajută pe cai care nu-şi pot plăti facturile.

Regele petrece Crăciunul, împreună cu alţi membri ai familiei la Sandringham, în Norfolk, unde a asistat la slujba tradiţională de Crăciun pentru prima oară în calitate de monarh.

El aduce un omagiu serviciilor de urgenţă, care ”au muncit neobosit pentru a ne ţine în siguranţă pe toţi”, profesorilor şi personalului sanitar şi social.

El evocă ”dragostea şi simpatia” de după moartea mamei sale, la 9 septembrie.

”Crăciunul este o perioadă deosebit de emoţionantă pentru noi toţi cei care am pierdut fiinţe iubite. Le simţim absenţa la fiecare eveniment familial al sezonului şi ne amintim de ele în fiecare tradiţie apreciată”, declară regele.

Stând ”lângă locul în care iubita (sa) mamă, defuncta regină se odihneşte împreună cu tatăl (său)”, Charles evocă credinţa lui Elizabeth în Dumnezeu şi ”credinţa sa în oameni”.

El subliniază în mesaj asupra muncii comunitare a grupurilor religioase vorbeşte despre credinţa sa creştină şi extrapolează acest lucru la alte religii.

El evocă ”solidaritatea din toată inima” manifestată de ”biserici, sinagogi şi gurdwara (locuri de cult sikh)”.

Regele spune cât de mişcat a fost de vizitarea locului naşterii lui Cristos, în Betleem. ”A însemnat pentru mine mai mult decât pot exprima să stau în acel loc”.

Charles continuă prin această alocuţiune o tradiţie care datează de 90 de ani, prima transmisiune regală de Crăciun, la radio, în 1932, a regelui George al V-lea.

Elizabeth a II-a a făcut prima transmisiune televizată în 1957.

Charles al III-lea îşi transmite acest prim mesaj stând în picioare şi nu în mod oficial, aşezat la un birou, iar temele pe care abordează sunt probleme sociale actuale.

Însă el păstrează multe lucruri tradiţionale. El transmite un mesaj de Crăciun dintr-o capelă în care cântă un cor şi abordează teme ale credinţei, speranţei şi importanţei servicii celorlalţi.

Corul s-a încheiat, la fel ca anul trecut, când Elizabeth a II-a a transmis ultimul său mesaj de Crăciun, cu colindul ”O Little Town of Bethlehem”, iar regele şi-a încheiat mesajul subliniind că ”lumina învinge întunericul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.