Regele Charles al III-lea se pregăteşte să-şi reia activităţile publice - începând de săptămâna viitoare -, în contextul în care medicii săi consideră ”foarte încurajatoare” progresele stării sale de sănătate după ce s-a anunţat că suferă de cancer, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Majestatea Sa regele îşi va relua în curând activităţile publice după o perioadă de tratament şi recuperare, în urma diagnosticului său de cancer”, anunţă într-un comunicat Palatul Buckingham.

Palatul nu face precizări cu privire la starea sănătăţii regelui.

Natura cancerului de care suferă suveranul britanic este în continuare necunoscută.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham subliniază însă că ”programul său de îngrijiri va continua, însă medicii sunt suficient de mulţumiţi de progresle realizate până în prezent pentru ca regele să fie în prezent în măsură să reia un anumit număr de angajamente publice”.

Acestea vor fi însă ”adaptate, dacă este necesar, pentru a minimiza riscul cu privire la vindecarea” regelui.

El va vizita împreună cu soţia sa, regina Camilla, marţi, un centru de luptă împotriva cancerului, în care cuplul regal se va întâlni cu o echipă medicală şi pacienţi, anunţă palatul.

Charles, în vârstă de 75 de ani, şi Camilla, în vârstă de 76 de ani, urmează să-l primească pe împăratul Naruhito al Japoniei şi pe soţia acestuia, împărăteasa Masako, într-o vizită de stat, la sfârşitul lui iunie, la invitaţia Regatului Unit.

Cuplul imperial japonez a asistat la funeraliile reginei Elizabeth a II-a, în septembrie 2022, la Londra.

Medicii regelui consideră ”foarte încurajatoare progresele realizate până acum” şi rămîn ”optimşiti” în privinţa vindecării sale, în curs, potrivit unui purtăror de cuvânt al Buckingham.

”MINIMIZAREA RISCURILOR”

Apariţiile publice urmează să fie decise de la caz la caz şi vor urma recomandările medicilor, potrivit purtătorului de cuvânt al Buckinghamului.

În echipa medicală a regelui se află un medic mai puţin ortodox.

Însă suveranul nu va urma un ”program estival complet”.

Premierul britanic Rishi Sunak a salutat o ”veste excelentă la sfârşitul săptămânii”, într-un mesaj pe X.

După anunţarea cancerului, la începutul lui februarie, suveranul britanic şi-a anulat toate angajamentele publice oficiale, însă a continuat să-şi îndeplinească anumite funcţii oficiale sau să onoreze anumite întâlniri în comitet restrâns, ca întâlnirile săptămânale cu premierul Rishi Sunak.

Odată cu apropierea primei aniversări a încoronării regelui Charles al III-lea şi reginei Camilla, ”Majestăţile Lor rămân profund recunoscătoare faţă de semnele de bunăvoinţă şi de urările pe care le-au primit din întreaga lume cu ocazia bucuriilor şi provocărilor din anul care a trecut”, se arată în comunicatul regal.

”TIMP”, ”SPAŢIU” ŞI ”INTIMITATE”

Palatul Buckingham anunţa la începutul lui februarie boala regelui, descoperită în timpul unei operaţii de prostată, cu câteva zile mai înainte, şi că a început un tratament.

Ultima sa apariţie publică a avut loc la 31 martie.

După ce a asistat la tradiţionala slujbă religioasă de Paşte, regele a făcut o baie de mulţime, a dat mâna şi a schimbat amabilităţi cu publicul care aştepta în faţa Capelei Saint-Georges, la Windsor, în vestul Londrei.

Nicio noutate nu a apărut, însă, despre starea sănătăţii prinţesei Kate, nora regelui, după anunţarea cancerului acesteia, la 22 martie.

Diagnosticul a fost pus după ce prinţesa de Wales a fost supusă unei grele operaţii la abdomen, la mijlocul lui ianuarie.

Foarte populară în Regatul Unit şi întreaga lume, soţia prinţului Williams, moştenitorul tronului, a dezvăluit într-o înregistrare video că suferă de un cancer, fără să-i precizeze natura, şi că a început o chimioterapie ”preventivă”.

Evocând un ”şoc uriaş”, prinţesa în vâesră de 42 de ani a subliniat că familia sa are ”nevoie de timp, spaţiu şi initimitate” în această încercare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.