Regele Abdullah al Iordaniei a participat la o lansare aeriană de ajutoare umanitare în Gaza, a anunţat duminică postul de televiziune de stat Al Mamlaka, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O înregistrare video îl arată pe monarh în echipament militar la bordul unui avion, în cea mai recentă misiune a forţelor aeriene iordaniene de a lansa provizii medicale urgente către spitalele de campanie pe care le administrează în enclava devastată de război. Regele, absolvent al Academiei Sandhurst din Marea Britanie, are pregătire militară şi a servit în armata iordaniană, inclusiv în forţele aeriene.

Potrivit presei oficiale, această ultimă paraşutare de ajutoare a avut loc marţi, pe 6 februarie.

Regatul, care s-a numărat printre vecinii arabi care fac presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în Gaza, este singura ţară care paraşutează ajutoare în enclavă, canalizându-le prin aceste două unităţi medicale.

Iordania a efectuat 11 paraşutări aeriene, dintre care cel puţin două cu forţele aeriene franceză şi olandeză, pentru a livra ajutor medical.

Regele, care a cerut cu insistenţă încetarea campaniei Israelului în Gaza, a plecat joi într-un turneu în marile capitale occidentale şi urmează să se întâlnească luni cu preşedintele american Joe Biden la Washington pentru a pleda pentru o încetare imediată a focului.

Iordania a reuşit să convingă Israelul să permită Programului Alimentar Mondial (PAM) să trimită livrări în Gaza printr-o altă rută terestră care porneşte din Iordania, contribuind astfel la reducerea presiunii asupra principalului punct de trecere a frontierei Rafah, a cărui capacitate este limitată.

Iordania, care are o graniţă comună cu Cisiordania, se teme că s-ar putea extinde conflictul din Gaza, iar violenţele mai ample ale coloniştilor înarmaţi, încurajaţi de armată, ar putea declanşa un exod palestinian pe scară largă spre cealalt mal al râului Iordan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.