Marina britanică a ”dejucat” sâmbătă un atac al unor rebeli huthi la Marea Roşie care viza nava britanică HMS Diamond, un distrugător dotat cu rachete ghidate, Type 45, de clasa Daring, anunţă duminică Ministerul britanic al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ieri (sâmbătă), echipajul HMS Diamond a fost nevoit să doboare încă o dronă de atac huthi care viza ilegal nava”, scrie pe X ministerul.

Nu s-au înregistrat nici răniţi şi nici pagube, precizează el.

Aceste atacuri sunt ”total inacceptabile şi este datoria noastră să protejăm libertatea de navigaţţie pe Marea Roşie”, subliniază ministerul.

Regatul Unit ”rămâne hotărât” împotriva acestor atacuri ale huthi ”susţinute de Iran”, subliniază pe X ministrul britanic al Apărării Grant Shapps.

”Angajamentul nostru de a proteja vieţile nevinovate şi libertatea navigaţiei este absolut de nezdruncinat”, insită el.

Începând din noiembrie, rebeli huthi, apropiaţi Iranului, îşi multiplică atacurile împotriva marinei comerciale la Marea Roşie şi Golful Aden, în semn de ”solidaritate” cu palestineinii în Războiul din Fâşia Gaza.

Această situaţie i-a determinat pe unii armatori să suspende tranzitul pe la Marea Roşie, traversată de obicei de 12% din comerţul mondial, şi să ocolească Africa pentru a lega Asia şi Europa.

Statele Unite şi Regatul Unit au desfăşurat mai multe atacuri vizând poziţii huthi în Yemen.

Joi, ele au anunţat că au impus sancţiuni unui număr de patru lideri huthi, pe care-i acuză de implicare în aceste atacuri.

Sâmbătă dimineaţa, forţe americane au atacat o instalaţăie rebelă în Yemen, în urma unui atac huthi asupra unui petrolier britanic care a luat foc, la Golful Aden.

Huthi au anunţat că au comis acest atac în semn de susţinere faţă de poporul palestinian şi ”ca răspuns agresiunii britanice şi americane”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.