Câteva zeci de opozanţi ruşi ai politicii preşedintelui Vladimir Putin, inclusiv un fost deputat al Dumei de Stat, s-au adunat duminică pe Promenade des Anglais din Nisa, în faţa Hotelului Negresco, pentru a cere "o Rusie fără Putin", aşa cum au făcut-o şi în alte câteva oraşe franceze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflaţi în faţa Hotelului Negresco cu pancarte pe care scria "Putin = război" şi "Putin la Haga", cu referire la Curtea Internaţională de Justiţie, opozanţii, majoritatea refugiaţi care au cerut azil în Franţa din motive politice, au răspuns la un apel comun al asociaţiei Russie Libertés, al Institutului Saharov şi al Free Navalny France, care îl susţine pe opozantul Aleksei Navalnîi.

"Am participat la prima manifestaţie de la Moscova împotriva războiului din Ucraina şi, în urma acesteia, tatăl meu a fost încarcerat şi noi am fost ameninţaţi. De aceea am venit în Franţa", a declarat pentru AFP Elen Mirzoian, în vârstă de 19 ani, care a venit împreună cu părinţii săi.

Inginer constructor la Sankt-Petersburg înainte de război, Evgenii Burov, în vârstă de 42 de ani, a preferat să nu se întoarcă în ţara sa atunci când au sosit, în septembrie 2022, scrisori recomandate care îl chemau la mobilizare. "Putin a încălcat Constituţia, drepturile cetăţenilor şi a băgat multă lume în închisoare", acuză el, denunţând "agresiunea" ţării sale împotriva Ucrainei.

"Sunt refugiat la Nisa de un an şi jumătate. Am fost nevoit să fug când am auzit că pedeapsa pentru manifestaţiile împotriva războiului ar putea fi mobilizarea", a declarat Grigori Verşinin, 33 de ani, din Perm, în Urali. Traducător în ţara sa natală, el dă acum lecţii de franceză refugiaţilor ucraineni.

Fostul deputat al Dumei, Ghennadi Gudkov, una dintre cele mai importante figuri ale opoziţiei faţă de regimul lui Putin în Franţa (el a cofondat în luna mai Clubul Democratic Rus din Franţa), aflat în vizită la Nisa, s-a alăturat mitingului. "Toţi cei care au venit astăzi (duminică - n.r.) şi-au asumat un risc, deoarece FSB (serviciul rus de informaţii) a înfiinţat peste tot sucursale pentru a monitoriza activităţile opozanţilor", a declarat Ghennadi Gudkov, care susţine că Rusia devine mai dură cu refugiaţii ruşi din străinătate şi, potrivit acestuia, ia în considerare confiscarea proprietăţilor lor în ţară.

"Există câteva mii de ruşi care au depus cereri de azil în Franţa, dar, din păcate, procentul de decizii pozitive nu este foarte mare", s-a plâns Ghennadi Gudkov, care a mulţumit totuşi Franţei, "o ţară care înţelege situaţia politică din Rusia".

Nisa are în mod tradiţional o puternică comunitate rusă încă din secolul al XIX-lea şi găzduieşte cea mai mare biserică ortodoxă din afara graniţelor Federaţiei Ruse.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.