Ungaria nu a pus în aplicare suficiente reforme pentru a îmbunătăţi garanţiile anticorupţie, a declarat vineri Comisia Europeană, care recomandă ca miliardele de euro ce i-ar reveni Ungariei din fondurile europene să rămână blocate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană îşi menţine propunerea de a îngheţa finanţarea de miliarde de euro pentru Ungaria, în ciuda măsurilor luate recent de Budapesta împotriva corupţiei. Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a adresat o scrisoare în acest sens, vineri, actualei Preşedinţii cehe a Consiliului UE.

Potrivit comisarului pentru buget, Johannes Hahn, riscul utilizării necorespunzătoare a fondurilor UE există în continuare. Statele membre UE sunt însă cele care trebuie să decidă dacă şi cât de multe fonduri UE vor rămâne îngheţate pentru Ungaria, astfel încât se duc negocieri de ultim moment, mai ales în condiţiile în care Budapesta ripostează blocând alte decizii UE.

Din cauza riscurilor în materie de corupţie din Ungaria, Comisia Europeană a propus în septembrie să fie blocate plăţi în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru această ţară, însă Budapesta avea încă posibilitatea de a evita această măsură prin reforme sau măcar de a reduce suma blocată. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii noiembrie, Comisia Europeană ajunsese deja la concluzia că Ungaria "nu a pus în aplicare în mod adecvat aspecte-cheie din cele 17 măsuri de corecţie solicitate".

"Există în continuare riscul ca banii de la bugetul UE să nu fie folosiţi în mod corespunzător. Evaluarea noastră finală din 30 noiembrie rămâne valabilă", a scris vineri comisarul Johannes Hahn pe Twitter.

Decizia dacă şi cât de multe fonduri UE vor fi efectiv îngheţate pentru Ungaria aparţine statelor UE. Ele amânaseră votul care trebuia dat marţi şi ceruseră Comisiei Europene o evaluare actualizată. Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a justificat acest lucru prin faptul că în Ungaria au existat evoluţii după ce Comisia şi-a prezentat primul raport. Cu toate acestea, Comisia a constatat acum că au existat doar modificări foarte limitate faţă de prima analiză.

Termenul-limită pentru o decizie din partea statelor UE este 19 decembrie.

În acest context, guvernul naţionalist de dreapta de la Budapesta blochează decizii importante la nivelul UE. La începutul acestei săptămâni, de exemplu, miniştrii de finanţe nu au reuşit să ajungă la o decizie cu privire la un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina din cauza veto-ului exercitat de Budapesta. Taxarea minimă a companiilor, convenită la nivel internaţional de statele UE împreună cu alte 130 de ţări, a fost, de asemenea, retrasă de pe ordinea de zi din cauza împotrivirii Ungariei, în condiţiile în care ambele decizii trebuiau luate cu unanimitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.