Justiţia britanică examinează luni recursuri de ultim moment împotriva unui plan al Guvernului de a trimite în Rwanda migranţi intraţi ilegal în Regatul Unit, cu o zi înainte de primele expulzări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un prim zbor cu 30 de migranţi la bord este prevăzut marţi, la patru zile după respingerea unui apel al unor asociaţii de apărarea refugiaţilor.

Reclamanţii, între care asociaţiile Care4Calais şi Detention Action, au făcut apel, examinat luni.

Între reclamanţi se află şi Sindcatul funcţionarilor publici PCS, în care se află numeroşi lucrători vamali, însărcinaţi să pună în aplicare aceste expulzări.

Secretarul general al PCS Mark Serwotka, care a subliniat că Înalta Curte urmează să examineze detaliat - în iulie - legalitatea planului Guvernului, a denunţat duminică la SkyNews: ”imaginaţi-vă că vi se spune să faceţi ceva marţi, care în iulie este considerat ilegal. Ar fi o situaţie groaznică”.

Înalta Curte audiază, tot luni, alt recirs, formulat de către Asociaţia de ajutare a refugiaţilor Asylum Aid.

Guvernul lui Boris Johnson, care trimite solicitanţi de azil la peste 6.000 de kilometri de Londra - un lucru care aminteşte de politica migraţiei a Australiei -, vrea să descurajeze migranţii să vină în regat, în contextul unei intensificări a migraţiei.

De la începutul anului, peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii şi au ajuns pe coasta britanică cu ambarcaţiuni mici, o creştere considerabilă faţă de anii antetiori, în care s-au înregistrat deja ”recorduri”.

Boris Johnson a anunţat că-i vizează pe trecători şi subliniază că această strategie urmează să controbuie la ”ruperea modelului comercial al acestor infractori nemiloşi”.

CRITICI ONU

ONU a condamnat dur această strategie în cadrul unei audieri, vineri, la Înalta Curte, la Londra.

Avocata Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) Laura Dubinsky a subliniat că agenţia ONU este îngrijorată de riscul unui ”prejudiciu grav şi ireparabil” adus migranţilor.

”UNHCR nu este implicatîn aranjamentul dintre regatul Unit şi Rwanda, în pofida afirmaţiilor contrare ale ministrului de stat”, a denunţat ea, acuzând Guvernul Johnson de faptul că minte.

Un avocat, James Nichol, administratorul Asociaţiei Care4Calais, denunţă o politică ”britală” vizând ”oameni care vin din ţări sfâşiate de război” şi ”sunt deja traumatizaţi”.

Declaraţii atribuite prinţului Charles - care alimentează scandalul - fac valuri.

Moştenitorul tronului britanic s-a declarat, în prvat, ”consternant” planul Guvernului Johnson, dezvăluia în ediţia de sâmbătă cotidianul The Times.

O sursă a declarat ziarului că l-a auzit în mai multe rânduri pe prinţul în vârstă de 73 de ani exprimându-şi în privat opoziţia faţă de această politică şi că se teme că aceasta ar putea eclipsa o reuniune a Commonwealth, prevăzută începând din 20 iunie în Rwanda.

Charloes urmează să prezideze această reuniune a Commonwealth, în Rwanda, reprezentând-o pe regina Elizabeth a II-a.

Clarence House, care gestionează comunicarea prinţăului Charles, a refuzat să comenteze aceste declaraţii, însă a subliniat că moştenitorul tronului ”rămâne politic neutru”, aşa cum îi cere rolul pe care-l are în cadrul familiei regale.

Prinţul Charles şi Boris Johnson urmează să se întâlnească, la Kigali, cu preşedintele Paul Kagame, care conduce Rwanda de la sfârşitul genocidului din 1994, soldat cu 800.000 potrivit ONU.

Guvernul lui Kagame este acuzat cu regularitate de către ONG-uri de reprimarea libertăţii de exprimare, a criticilor şi a opoziţiei.

Vineri, 23 de ONG-uri i-au îndemnat pe liderii Commonwealth să exercite presiuni asupra Rwandei să elibereze critici ai puterii şi să permită o mai mare libertate de exprimare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.