Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au intrat oficial vineri seară pe scena politică din ţara latino-americană, după ce şi-au lansat partidul cu doar şase zile înainte de sosirea Papei Francisc la Bogota. De asemenea, lansarea formaţiunii politice a rebelilor de la FARC are loc după semnarea din noiembrie 2016 a unui acord politic istoric cu autorităţile guvernamentale, care a pus capăt celor peste cinci decenii de conflict armat din Columbia, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În viitor, cuvântul va fi cea mai puternică armă a noastră. Vrem să construim o nouă ţară împreună cu voi. O naţiune în care nimeni nu este persecutat sau ucis pentru că gândeşte diferit”, a declarat comandantul FARC, Rodrigo London, cunoscut drept Timochenko, în faţa a mii de susţinători din Bogota.

Aproximativ 1.200 de delegaţi s-au adunat săptămâna aceasta la primul congres al FARC pentru a discuta tranziţia formaţiunii de gherilă spre un partid politic, după ce rebelii şi-au predat armele şi au semnat un acord de pace cu guvernanţii Columbiei.

Forţele Armate Revoluţionare din Columbia au anunţat în urmă cu două zile că delegaţaţii au votat pentru schimbarea numelui grupării în Forţele Alternative Comunitare Revoluţionare, păstrând în acelaşi timp acronimul FARC.

De asemenea, rebelii au renunţat la cele două puşti de pe logo în schimbul unui trandafir roşu, simbol al politicilor de stânga promovate de FARC în Columbia.

Londono a precizat că noua formaţiune politică va milita pentru împărţirea corectă a terenurilor, precum şi pentru un acces mai bun la educaţie şi sănătate pentru toţi columbienii. Prima promisiune a inspirat şi înfiinţarea din anii '60 a grupării FARC, care a intrat într-un lung conflict armat pentru controlul terenurilor deţinute de Guvern.

”Visăm la o ţară în care transparenţa este lege, în care politicienii apără drepturile omului”, a declarat Timochenko.

În conformitate cu acordul de pace, FARC va primi în perioada 2018-2022 zece locuri în Congresul Naţional.

Din 2026, formaţiunea va trebui să lupte în alegeri pe teren egal cu celălalte partide din Columbia.

Totuşi, mulţi columbieni se chinuie să accepte FARC drept o oarecare formaţiune politică şi să uite trecutul sângeros al rebelilor de extremă-stânga, asociaţi cu atentate teroriste, răpiri şi trafic de droguri. De asemenea, există puţină susţinere în centrele urbane pentru FARC. 

”Dacă se pot poziţiona drept un partid cuprinzător şi incluziv, care se uită spre viitor şi ia în considerare populaţia urbană şi alianţele politice, atunci ei ar putea să se transforme într-o forţă politică cu însemnătate”, a declarat Leon Valencia, un analist politic şi fost luptător de gherilă din Columbia.

Pentru FARC, cea mai mare provocare rămâne reintegrarea a aproape 6.800 de foşti luptători de gherilă, care au renunţat la arme şi la viaţa în junglă după semnarea acordului de pace cu Bogota.

Columbia a mai trecut prin această experienţă în prima parte a deceniului trecut, atunci când foştii membri ai grupărilor paramilitare de extremă dreapta s-au alăturat unor carteluri armate, continuând să trăiască în ilegalitate. Acum, Londono insistă că rebelii de extremă stânga nu vor mai vărsa sânge în numele politicii.

”Vrem o Columbia fără ură”, a declarat Timochenko.

Peste 260.000 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 60.000 au dispărut în urma celor 53 de ani de război continuu cu gherilele extremiste din Columbia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.