Rebelii din sudul Siriei au anunţat miercuri eşecul unor negocieri purtate sub egida Moscovei - care a ameninţat cu un nou asalt militar în cazul în care insurgenţii nu capitulează în faţa regimului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele regimului au lansat, pe 19 iunie, o ofensivă cu obiectivul de a recuceri teritoriile insurgente din sudul ţării, un sector sensibil de la frontiera cu Iordania şi Platoul Golan, în mare parte ocupat de Israel.

Adoptând o strategie care împleteşte bombardamente sângeroase şi negocieri patronate de Moscova, regimul preşedintelui Bashar al-Assad a recucerit deja aproximativ 30 de localităţi rebele în provincia Deraa, şi anume prin acorduri de ”reconciliere”, ce aduc mai degrabă a capitulări din partea insurgenţilor vizaţi.

Însă soarta altor sectoare rebele din sud rămâne incertă.

Miercuri, la sfârşitul unei runde de negocieri, insurgenţii au anunţat ”eşecul negocierilor cu inamicul rus”.

”Negocierile nu au condus la vreun rezultat. Ruşii au insistat ca artileria grea (a rebelilor) să fie abandonată toată o dată”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al unei celule de operaţiuni din care fac parte diverse facţiuni rebele, Ibrahim al-Jabbawi.

O sursă din cadrul opoziţiei, apropiată negocierilor, a declarat că rebelii erau pregătiţi să-şi abandoneze artileria grea - dar în mod treptat.

Negociind în trecut cu insurgenţii, Moscova a recurs adesea la utlimatumuri, cu scopul de a exercita presiuni. Uneori bombadamentele s-au reluat înainte ca beligeranţii să accepte o nouă rundă în cadrul unei serii de negocieri fără sfârşit.

”SOLUŢIE POLITICĂ”

În privinţa sudului sirian, iniţiativa rusă prevede abandonarea de către rebeli a artileriei grele şi medii. Ei se întorc, după aceea, în viaţa civilă sau se înrolează în forţele progubernamentale antijihadiste.

Planul prevede, de asemenea, ”întoarcerea armatei în cazărmi” şi instituţii guvernamentale în regiune, dar şi o desfăşurare a poliţiei regimului.

Iniţiativa rusă refuză orice transfer de combatanţi sau civili către alte regiuni insurgente din Siria, aşa cum s-a întâmplat la cucerirea altor bastioane rebele.

Înainte de runda de miercuri, sursa din cadrul opoziţiei a apreciat că negocierile ar fi ”cruciale”, apreciind că orice eşec ar putea însemna o reluare a violenţelor.

”Delegaţia rusă a avertizat marţi grupările rebele că miercuri va fi ultima zi de negocieri şi că trebuie să-şi prezinte răspunsul final”, a precizat ea.

Bombardamentele au fost întrerupte de mai multe zile, pentru a deschide calea unei soluţii.

În paralel, eforturile diplomatice se multiplicau.

Ministrul iordanian de Externe Ayman al-Safadi s-a întâlnit miercuri, la Moscova, cu omologul său rus Serghei Lavrov.

”Prioritatea în vederea rezolvării situaţiei în sudul Siriei este să se ajungă la o soluţie politică”, a declarat Safadi într-o conferinţă de presă, reclamând un armistiţiu.

”Noi ajutăm armata siriană să desfăşoare o activitate împreună cu grupări armate, cu scopul de a le convinge să încheie un acord de reconciliere, să depună armele”, a dat asigurări Lavrov.

”CIVILI EXILAŢI”

În faţa ofensivei regimului în sud, comunitatea internaţională s-a trezit - încă o dată - neputincioasă.

Începând din 2011, toate iniţiativele internaţionale vizând să găsească o soluţie la acest război, soldat cu peste 350.000 de morţi, au eşuat.

Consiliul de Securitate al ONU ţine joi dimineaţa o reuniune de urgenţă - cu uşile închise -, în care va discuta situaţia din sudul Siriei, potrivit unor surse diplomatice.

Violenţele în sud au cauzat între 270.000 şi 330.000 de deplasaţi potrivit ONU, iar unele dintre aceste persoane s-au refugiat în apropierea frontierelor iordaniene şi israeliene, unde trăiesc în condiţii de mizerie.

Însă nici Iordania şi nici Israelul nu vor să le primească, din cauza riscului unei crize umanitare.

Orgaizaţia Human Rights Watch (HRW) a îndemnat miercuri ambele ţări să le deschidă frontierele.

În provincia vecină, Qouneitra, deplasaţi şi localnici s-au adunat pe teritoriul aflat sub controlul rebelilor, în faţa misiunii ONU, unde au manifestat în semn de protest faţă de inacţiunea comunităţii internaţionale.

”Civilii care au fost exilaţi şi s-au trezit trăind în corturi sau în aer liber au organizat această manifestaţie (...) pentru a cere ONU şi lumii garanţii internaţionale în vederea protecţiei vieţii lor”, a declarat un reprezentant rebel, Ali Salhadi.

Drama le afectează de asemenea pe familiile care au decis să se întoarcă în satele lor.

Unsprezece membri ai unei familii au fost ucişi în explozia unei mine, în timp ce se întorceau în localitatea lor, Al-Mseifra, a anunţat miercuri Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Acest oraş a făcut obiectul unui acord de ”reconciliere” cu regimul sirian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.