Coreea de Sud este la curent cu ştirile privind scurgerea mai multor documente militare americane clasificate şi intenţionează să discute cu Statele Unite "problemele care se ridică" în urma acestei scurgeri de informaţii, a declarat duminică un oficial prezidenţial sud-coreean, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Reuters: Experţii sunt de părere că sursa scurgerii de documente secrete este cineva din SUA

Mai multe documente militare americane clasificate au fost postate recent pe reţelele sociale, oferind o imagine parţială, veche de o lună, a războiului din Ucraina, aşa cum este configurată ea la Washington. Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că investighează scurgerea de informaţii, în timp ce Pentagonul a anunţat că face propria anchetă.

CITEȘTE ȘI După Pentagon, Departamentul Justiţiei anchetează la rândul său scurgerea de documente secrete

The New York Times a relatat că documentele scurse conţin detalii despre discuţii interne între oficiali sud-coreeni de rang înalt în legătură cu presiunile exercitate de SUA asupra Seulului, un aliat de nădejde, pentru a ajuta la furnizarea de arme în Ucraina. Demersul ar contrazice un vechi principiu al politicii externe a Coreei de Nord, de unde şi dezbaterile din rândul conducerii sud-coreene. Aceste discuţii ar fi fost interceptate de Washington, conform documentelor care s-au scurs.

Potrivit New York Times, Coreea de Sud a fost de acord să vândă obuze de artilerie pentru a ajuta Statele Unite să-şi refacă stocurile, insistând că "utilizatorul final" ar trebui să fie armata americană. Dar, pe plan intern, înalţii oficiali sud-coreeni erau îngrijoraţi că Statele Unite le-ar putea deturna către Ucraina. "Raportul secret s-a bazat pe informaţii de tip semnal, ceea ce înseamnă că Statele Unite au spionat unul dintre principalii lor aliaţi din Asia", a subliniat The New York Times.

Oficialul prezidenţial sud-coreean, vorbind cu reporterii, a refuzat să răspundă la întrebările despre spionajul american sau să confirme orice detaliu din documentele scurse. Întrebat dacă Seulul intenţionează să depună un protest sau să ceară explicaţii din partea Statelor Unite, oficialul, care a refuzat să fie identificat, a declarat că guvernul va analiza precedentele şi cazurile care implică alte ţări.

Coreea de Sud a semnat contracte importante de furnizare a sute de tancuri, avioane şi alte arme pentru Polonia, membră NATO, de când Rusia a invadat Ucraina. Însă preşedintele Yoon Suk Yeol a declarat că o lege sud-coreeană care interzice furnizarea de arme către ţări implicate în conflicte face dificilă trimiterea de arme în Ucraina.

Oficialul sud-coreean a declarat că nu există nicio schimbare în politica Coreei de Sud.

Preşedintele Yoon Suk Yeol urmează să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden la 26 aprilie, în timpul unei vizite de stat la Washington.

CITEȘTE ȘI NYT continuă seria dezvăluirilor: Documentele scurse arată că SUA au spionat masiv armata rusă. Serviciile de informaţii americane ascultă şi aliaţi importanţi

FRANŢA SUSŢINE CĂ NU ARE TRUPE ÎN UCRAINA

Pe de altă parte, Ministerul francez al Apărării a negat prezenţa soldaţilor francezi în Ucraina, aşa cum ar dezvălui documentele atribuite Pentagonului scurse pe reţelele ruseşti la mijlocul săptămânii.

„Nu există forţe franceze angajate în operaţiuni în Ucraina. Documentele citate nu provin de la armatele franceze. Nu comentăm documente a căror sursă este incertă”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului francez al apărării, transmite The Guardian.

Reacţia vine după ce fotocopia unui document dintre cele scurse pe reţelele sociale sugera că un mic contingent - de mai puţin de o sută de membri - al trupelor pentru operaţiuni speciale provenind din partea membrilor NATO Franţa, SUA, Marea Britanie şi Letonia este deja activ în Ucraina.

Experţii sunt de părere că Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii de informaţii. Potrivit analiştilor militari, unele documente au fost modificate în anumite părţi pentru a supraevalua estimările americane privind morţii ucraineani din război şi pentru a subestima pierderile din rândul trupelor ruseşti.

Kievul a declarat că dosarele scurse conţin "informaţii fictive".

CITEȘTE ȘI Breşa de securitate din SUA se adânceşte: Noi documente clasificate au apărut online. Ele par să detalieze secrete de securitate naţională în legătură cu Ucraina, dar şi cu Orientul Mijlociu şi China - NYT

ISRAELUL NEAGĂ CĂ MOSSADUL AR FI ÎNCURAJAT PROTESTELE ANTIGUVERNAMENTALE

The New York Times a relatat sâmbătă despre un document care ar fi o evaluare actualizată a CIA, datând din 1 martie, potrivit căreia conducerea Mossad - serviciul de informaţii externe al Israelului - ar fi încurajat personalul său şi cetăţenii israelieni să se alăture protestelor în masă la adresa guvernului. Ziarul afirmă că, deşi documentele scurse păreau autentice, nu înseamnă că sunt exacte.

În sine, intervenţia directă în politica israeliană a Mossadului, un serviciu de spionaj extern căruia îi este interzis să se amestece în problemele interne, ar fi o dezvăluire semnificativă. Iar faptul că informaţiile au ieşit la suprafaţă aparent ca urmare a spionajului american asupra celui mai apropiat aliat al său din Orientul Mijlociu ar putea inflama şi mai mult perioada de nelinişte politică internă fără precedent în Israel, notează The Washington Post.

Duminică, biroul premierului israelian a publicat o declaraţie în numele Mossad, descriind relatările din mass-media despre respectivul document ca fiind "mincinoase şi fără niciun fel de fundament".

"Mossadul şi personalul său de rang înalt care este în funcţie nu s-au implicat deloc în chestiunea demonstraţiilor şi sunt dedicaţi valorii de a fi în slujba statului, care a ghidat Mossadul încă de la înfiinţarea sa", se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI Mossadul ar fi încurajat protestele antiguvernamentale din Israel, potrivit scurgerilor de documente secrete americane. Guvernul respinge informaţia
CITEȘTE ȘI Documente secrete SUA - Prigojin şi-a trimis emisari să cumpere arme din Turcia pentru mercenarii săi Wagner / Washington Post: Dezvăluirea că un aliat NATO ar fi ajutat Rusia în războiul său împotriva Ucrainei s-ar putea dovedi explozivă

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.