Reacţia poliţiei faţă de pătrunderea unui atacator într-o şcoală, la Uvalde, în care a ucis 19 copii şi doi profesori, la 24 mai, a fost un ”eţec absolut”, iar agenţii au aşteptat o cheie care ”nu era necesară”, denunţă marţi un reprezentant al securităţii publice din Texas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ştim un lucru: există probe irefutabile care arată că răspunsul forţelor de ordine în atacul de la Şcoala Primară Robb a fost un eşec absolut şi este contrar a tot ceea ce am învăţat în ultimele două decenii, de la masacrul de la Columbine”, într-un liceu, în 1999, declară - în faţa unui Comitet de anchetă, în Senatul texan - directorul Departamentului Securităţi Publice din Texas Steven McCraw,

Timpul de care a avut nevoie poliţia - peste o oră - să intre în clasă şi să-l ucidă pe atacator, în vârstă de 18 ani, face obiectul unor aprige critici, de la atac.

Steven McCraw a fost extrem de dur în aceste audieri televizate.

”La trei minute de la intarea individului în clădirea de vest, exista un număr suficient de agenţi înarmaţi, care purtau vestă antiglonţ să-l izoleze, să-i distragă atenţia şi să-l neutralizeze”, a denunţat el.

”Singurul lucru care a împiedicat un grup de agenţi devotaţi să intre în sălile 111 şi 112 a fost comandantul de la faţa locului, care a decis să pună viaţa agenţilor înaintea vieţii copiilor”, a denunţat el.

Steven McCraw îl vizează astfel pe unui dintre şefii poliţiei de la faţa locului, Pete Arredondo.

”Agenţii aveau arme, copiii nu. Agenţii aveau veste antiglonţ, copiii nu. Agenţii erau antrenaţi, atacatorul nu”, a enumerat el.

Pete Arredondo a dat asigurări că uşa încuiată a sălii de clasă a întârziat intervenţia, o explicaţie pusă în discuţie de Steven McCraw.

”El a aşteptat o cheie care nu a fost niciodată necesară”, a declarat el.

Acest oficial şi-a prezentat mea culpa în zilele de după măcel şi a apreciat că agenţii ar fi trebuit să intervină mai rapid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.