Preşedintele rus Vladimir Putin estimează marţi că Războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas demonstrează ”eşecul” politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi că, în ceea ce-l priveşte, el consideră ”necesar” să se creeze un stat palestinian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vorba despre un exemplu clar al eşecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu”, a declarat CVladimir Putin în cursul unei întâlniri, la Kremlin, cu premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani.

”Asistăm la o escaladare puternică situaţiei în Orientul Mijlociu. Cred că muşţi vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eşecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, care a încercat să monopolizeze orice soluţie (între israelieni şi palestinieni)”, a declarat el, citat de CNN.

Liderul de la Kremlin a criticat abordarea Statelor Unite din cauză că nu acordă prioritate unui compromis care să fie acceptabil pentru ambele părţi.

El acuză faptul că Statele Unite îşi impun adesea ideile şi exercită presiuni fără să ţină cont de interesele poporului palestinian.

”Din nefericire, ei (Statele Unite) nu-şi fac griji să găsească compromisuri acceptabile pentru ambele părţi, ci, din contră, (ei) îşi avansează propriile idei despre cum ar trebui să se facă acest lucru, exercitând presiuni asupra ambelor părţi”, a acuzat Putin, ”fără să ţină cont de interesele fundamentale ale poporului palestinian”, a denunţat el.

”Vreau să subliniez, mai întâi, necesitatea implementării hotărârii Consiliului de Securitate al ONU privind crearea unui stat independent şi suveran”, a subliniat Putin.

Liderul de la Kremlin a subliniat totodată necesitatea diminuării pagubelor cauzate populaţiei civile şi a îndemnat părţile în conflict să acorde prioritate acestui obiectiv.

Pe de altă parte, Kremlinul anunţă că Rusia îşi păstrează relaţiile diplomatice cu ambele părţi aflate în război, după ce liderul cecen Ramzan Kadîrov şi-a exprimat susţinerea faţă de Palestina, relatează CNN.

”Noi avem relaţii vechi istorice cu palestinienii, continuăm să întreţinem contacte, inclusiv la nivel înalt. dar, în acelaşi timp, avem relaţii cu israelul, cu care avem de asemenea multe în comun, mai ales numărul mare de compatrioţi care locuiesc în acest stat”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”De aceea, în acest caz, ne menţinem relaţiile cu ambele părţi”, a continuat el.

Întrebat despre natura susţinerii palestinienilor de către Rusia, Peskov a răspuns că Moscova este angajată în mod activ în eforturi diplomatice, în diverse formate, în căutarea unei soluţii.

”Intenţionăm să continuăm să depunem eforturi şi să jucăm un rol în privinţa asistenţei în vederea găsirii unei căi  de soluţionare” a conflictului, a declarat el.

Data unei vizite a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas la Moscova nu a fost stabilită definitiv încă, însă această vizită era planificată dinaintea războiului, a anunţat Peskov.

Ramzan Kadîrov şi-a exprimat luni, într-o înregistrare video, ”susţinerea completă” a Palestinei.

El a propus o desfăşurare a forţelor sale de ”menţinerea păcii” în cadrul unei misiuni în vederea unei soluţionări a conflictului din Israel.

Kadîrov a îndemnat ”ţările islamice, musulmane şi arabe să facă o declaraţie comună cu privire la apărarea fraţilor lor musulmani”.

El a acuzat Occidentul şi Europa de războiul din Israel.

Peskov a anunţat luni, anterior, că Kremlinul este ”îngrijorat grav” cu privire la o escaladare a conflictului israeliano-palestinian şi a îndemnat la o soluţie paşnică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.