Ucraina a acuzat, miercuri, Rusia că plănuieşte o "deportare în masă" a oamenilor din teritoriile recent anexate, unde a început evacuarea civililor din Herson şi unde Vladimir Putin a declarat legea marţială, semn că acum se află într-o "situaţie incredibil de dificilă", potrivit lui Joe Biden, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, bombardamentele ruseşti au continuat în nordul Ucrainei, inclusiv la Kiev, în est şi centru, dar şi în vest, zonă în general mai ferită de lupte.

"Inamicul a efectuat patru atacuri cu rachete, unsprezece aeriene şi peste 100 cu mai multe lansatoare de rachete”, a rezumat seara personalul forţelor ucrainene.

Bateriile de apărare aeriană au doborât "mai multe rachete ruseşti" deasupra capitalei ucrainene, a declarat primarul acesteia, Vitali Kliciko. De luni, Kievul a fost atacat de mai multe ori de drone sinucigaşe ruseşti care au vizat în special infrastructura energetică.

La nord, o altă aeronavă fără pilot, de fabricaţie iraniană, a explodat la Cernigău, au spus ucrainenii, care au raportat trei răniţi spitalizaţi.

În sudul Ucrainei, administraţia rusă a regiunii Herson a asigurat miercuri că au început evacuările civililor. Planifică să mute "de la 50.000 la 60.000” în câteva zile pe celălalt mal al Niprului.

Oraşul Herson, ocupat din primăvară, va fi şi el evacuat, confruntat cu înaintarea trupelor ucrainene, a declarat şeful autorităţilor municipale pro-ruse Vladimir Saldo, promiţând că soldaţii ruşi vor rezista "până la moarte". 

Generalul Serghei Surovikin, recent numit şef al operaţiunilor ruseşti în Ucraina, a recunoscut marţi că situaţia de acolo este "foarte dificilă". 

Dar pentru secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, asistăm mai degrabă la "pregătirea deportării masive a populaţiei ucrainene" în Rusia "pentru a modifica componenţa etnică a teritoriilor ocupate".

"O crimă care ar trebui condamnată de Naţiunile Unite şi care a fost deja comisă în Crimeea", ataşată unilateral în 2014 Rusiei, a adăugat el.

În total, "circa cinci milioane de locuitori" din cele patru regiuni ucrainene anexate în septembrie de Moscova se află în prezent pe pământ rusesc, unde s-au "refugiat", a afirmat, la rândul său, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev.

Este vorba despre Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie unde preşedintele rus a dispus instituirea legii marţiale miercuri, măsură "nulă de drept", a reacţionat diplomaţia ucraineană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.