Pregătirile pentru o contraofensivă ucraineană sunt finalizate, dar pierderea de vieţi omeneşti ar putea fi grea din cauza superiorităţii aeriene ruse, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu, publicat sâmbătă de The Wall Street Journal, acesta a spus: „După părerea mea, începând de astăzi, suntem pregătiţi (...) Credem cu tărie că vom reuşi”, a adăugat el, adăugând că nu ştie „cât va dura”.

El a avertizat, însă, că ofensiva va fi „periculoasă” fără un ajutor sporit occidental pentru a contracara atacurile aeriene ruse. „Toată lumea ştie că o contraofensivă fără superioritate aeriană este foarte periculoasă”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Doar o singură armă, sistemul american de rachete sol-aer Patriot, poate proteja cerul ucrainean, a adăugat el, cerând ca mai multe astfel de arme să fie livrate în ţara sa. „O armă privează Rusia de capacitatea de a intimida zeci de milioane de oameni: rachetele Patriot”, a spus el.

În vederea summitului NATO, care va avea loc luna viitoare la Vilnius, Lituania, el a recunoscut că a înţeles că nu a fost posibil ca ţara sa să se alăture Alianţei Atlantice în timpul invaziei ruse. „Nu vrem să fim membri NATO în timpul războiului”, a spus el. „E prea tarziu. Dar spune-mi câte vieţi valorează o frază la summitul de la Vilnius?”. 

„Dacă nu suntem recunoscuţi şi dacă nu primim un semnal la Vilnius” (în vederea unei posibile aderări viitoare) „cred că este inutil ca Ucraina să participe la acest summit”, a estimat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.