Războiul din Fâşia Gaza, care intră duminică în cea de-a 7-a lună, este cel mai sângeros purtat vreodată în acest mic teritoriu palestinian asediat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 33.175 de persoane au fost ucise în operaţiunile militare lansate de Israel ca represalii la atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene.

Comandouri ale Hamas şi ale Jihadului Islamic, o altă mişcare armată palestiniană care a participat la atac, au ucis 1.170 de persoane, israelieni şi străini, în marea lor majoritate civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

În timp ce Hamas refuză în continuare să dea numărul combatanţilor săi ucişi, Israelul susţine că a eliminat peste 12.000.

Aceste cifre sunt imposibil de verificat în mod independent.

Victimele israeliene 

Pe lângă cele 1.170 de persoane ucise la 7 octombrie, Israelul a declarat duminică că aproape 260 de soldaţi au murit în luptele de la începutul ofensivei sale terestre lansate la 27 octombrie.

Războiul din Fâşia Gaza a dus la o intensificare a violenţelor în Cisiordania. În total, 17 israelieni - soldaţi, colonişti şi civili - au fost ucişi în acest teritoriu, ocupat de Israel din 1967. În plus, opt civili şi zece soldaţi au fost ucişi în nordul ţării de rachete şi rachete trase de mişcarea islamistă Hezbollah din Liban, aliată a Hamas, şi de soldaţi israelieni.

Dintre cele aproximativ 250 de persoane răpite în atacul Hamas din 7 octombrie, 129 se află încă în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit oficialilor israelieni.

Trupurile a 12 ostatici au fost returnate în Israel.

Potrivit unui bilanţ furnizat duminică de armata israeliană, 9.100 de rachete au fost trase în Israel din Fâşia Gaza.

Victime palestiniene 

Cele mai multe dintre cele 33.175 de persoane ucise în Gaza în cadrul campaniei de represalii a Israelului sunt femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas, care a preluat puterea în teritoriu în 2007.

Armata israeliană susţine că atacurile sale aeriene au atins 32.000 de "ţinte" în Fâşia Gaza de la începutul războiului. Ea afirmă că a "eliminat" 12.000 de combatanţi inamici, inclusiv cinci comandanţi de brigadă şi 20 de comandanţi de batalion.

Cel puţin 459 de palestinieni au fost ucişi de la 7 octombrie în Cisiordania ocupată, potrivit Ministerului Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene de la Ramallah. Armata israeliană susţine că a "eliminat 420 de terorişti".

Liban şi Siria

Din octombrie, focuri de armă atribuite Israelului au ucis cel puţin 359 de persoane în Liban, în principal combatanţi Hezbollah, dintre care cel puţin 70 de civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.

În acest bilanţ au fost incluşi şi luptători ai altor grupări din Liban, inclusiv Hamas şi Amal, aliatul Hezbollah, au fost de asemenea incluşi în bilanţ.

Schimburile de focuri transfrontaliere au provocat strămutarea a zeci de mii de persoane în sudul ţării.

În Siria, cel puţin 23 de luptători Hezbollah au fost ucişi, de asemenea, în atacuri atribuite Israelului, potrivit unui raport al AFP, iar şapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iraniene, au murit luni într-un raid aerian asupra Damascului.

Israelul susţine că a lovit 1.400 de "ţinte" din aer în Liban şi 3.300 prin focuri de artilerie, rachete sau tancuri.

Aproximativ 3.100 de rachete au fost lansate asupra teritoriului israelian din Liban şi 35 din Siria, potrivit Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.