Preşedintele cubanez Raul Castro a primit o delegaţie de parlamentari americani în vizită pe insulă, pentru a evoca misterioasele ”atacuri acustice” care ar fi afectat sănătatea unor diplomaţi americani la Havana, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cursul reuniunii, ei au discutat despre chestiuni care reprezintă interes pentru ambele ţări”, a anunţat marţi Guvernul cubanez într-un comunicat, fără să facă alte precizări.

Delegaţia, condusă de Patrick Leahy, un senator democrat din Vermont, a sosit în Cuba duminică, cu scopul să abordeze o serie de probleme cu Guvernul cubanez, mai ales cea a ”atacurilor acustice”, care ar fi vizat diplomaţi americani de la sfârşitul lui 2016 în vara lui 2017.

Carlos Fernandez de Cossio, directorul general însărcinat cu relaţia cu Statele Unite la Ministerul cubanez de Externe, i-a primit luni pe membrii Congresului.

El le-a dat asigurări că ”nu există vreo probă de atac contra unor diplomaţi americani în Cuba”, a anunţat Johana Tablada, a doua în ierarhia acestui serviciu.

Din delegaţia condusă de Leahy fac parte senatorii democraţi Ron Wyden din Oregon şi Gary Peters din Michigan, reprezentanta democrată din Florida Kathy Castor şi reprezentanţii democraţi Jim McGovern din Massachusetts şi Susan Davis din California.

Leahy este unul dintre cei mai aprigi apărători ai relaţiilor între Cuba şi Statele Unite, relansate în decembrie 2014, în administraţia lui Barack Obama, după mai bine o jumătate de secol de tensiuni.

Delegaţia americană urma să susţină o conferinţă de presă miercuri, ultima zi a vizitei.

Aproximativ 30 de diplomaţi americani, dar şi canadieni, şi familiile lor au prezentat simprome îngrijorătoare în 2016 şi 2017.

Potrivit Statelor Unite, aceste atacuri de origine necunoscută au provocat pierderi de auz, tulburări cognitive şi somn unui număr de 24 de diplomaţi aflaţi în post la Havana.

Autorităţile cubaneze dezmint în mod oficial orice implicare şi regretă o lipsă de cooperare a Washingtonului în anchetă.

Această problemă a tensionat relaţiile între cele două ţări. Statele Unite şi-au retras la sfârşitul lui septembrie mai bine de jumătate din personalul diplomatic din Cuba şi au expulzat 15 diplomaţi cubanezi de la Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.