Liderul Partidului Comunist, Raul Castro, a criticat, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la revoluţia cubaneză, administraţia Trump pentru că s-a întors la o cale a confruntării şi că a intervenit în afacerile interne din America Latină, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Cubei, Venezuela şi Nicaragua, se află în mijlocul unor crize politice iar preşedintele american Donald Trump a înăsprit embargo-ul SUA pentru Cuba, după ce precedesorul său, Barack Obama, a căutat să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări.

“Din nou, guvernul nord-american alege calea confruntării cu Cuba”, a afirmat Castro într-un discurs ţinut în oraşul sud-estic Santiago de Cuba, localitatea în care fratele său, Fidel Castro, a proclamat victoria revoluţiei acum 60 de ani.

Discursul lui Castro, care s-a retras din funcţia de preşedinte în aprilie, însă rămâne liderul Partidului Comunist până în 2021, a făcut parte dintr-o ceremonie solemnă, ţinută la apus, într-un cimitir în care atât Fidel Castro cât şi eroul său Jose Marti, sunt înmormântaţi.

“Din ce în ce mai mult, oficiali importanţi ai acestei administraţii încearcă să dea vina pe Cuba pentru toate problemele din regiune”, a afirmat el, adăugând că aceste probleme provin de fapt de la politicile neoliberale.

Consilierul pe securitate naţională al lui Trump, John Bolton, a declarat în noiembrie că Washingtonul va adopta o atitudine mai dură faţă de Cuba, Venezuela şi Nicaragua, numindu-le un “triumvirat al tiraniei”.

Castro, în vârstă de 87 de ani, a declarat joi că ţara sa a dovedit în aceşti 60 de ani că nu va fi intimidată de ameninţări. Din contră, va rămâne o ţară deschisă unei coexistenţe paşnice.

Adevărata bătălie a Cubei în acest an a fost una economică, a adăugat el. În decembrie, succesorul său, preşedintele Miguel Diaz-Canel a anunţat o austeritate sporită pentru al patrulea an consecutiv.

“Trebuie în primul rând să reducem toate cheltuielile inutile şi să punem deoparte mai mulţi bani”, a afirmat Castro.

Economia din Cuba rămâne una condusă în mare parte de stat, în ciuda unor măsuri introduce de Raul Castro în timpul mandatului său de preşedinte, care au avut ca scop liberalizarea.

“Este oportun să preciz că Partidul Comunist Cubanez susţine cu fermitate cuvintele şi acţiunile lui Diaz-Canel. Revoluţia nu a îmbătrânit, rămâne tânără”, a afirmat el.

Raul Castro şi fratele său Fidel au condus facţiunile de rebeli care în 1959 au dat jos un dictator susţinut de SUA şi au adus la putere Partidul Comunist.

La acea vreme, revoluţia lor a inspirat mişcări de stânga în toată America Latină, dar celebrările de marţi vin în contextul în care regiunea se îndreaptă spre politici de dreapta şi concide cu ceremonia de învestire a noului preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.