Corupţia este principalul obstacol în dezvoltarea economică şi socială, notează un raport dat publicităţii vineri, înaintea Zilei Internaţionale Anticorupţie. Conform documentului, în fiecare an, se dă mită în valoare de un trilion de dolari, iar aproximativ 2,6 trilioane de dolari sunt furaţi prin acte de corupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Anual, un trilion de dolari sunt plătiţi sub formă de mită, în timp ce aproximativ 2,6 trilioane de dolari sunt furaţi anual prin acte de corupţie, o sumă echivalentă cu peste 5% din Produsul Intern Brut global", se arată în rapor.

Conform studiului publicat de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate în cadrul campaniei "United Against Corruption", urmările corupţiei sunt variate: duce la o guvernare slabă care la rândul ei favorizează crima organizată precum traficul de persoane, contrabanda cu migranţi şi arme, obiectele contrafăcute şi schimbul de specii pe cale de dispariţie.

În statele dezvoltate, sumele pierdute din cauza corupţiei sunt de 10 ori mai mari decât asistenţa pentru dezvoltare, potrivit Programului de Dezvoltare al Naţiunilor Unite.

"Corupţia afectează pe toată lumea", este concluzia documentului, avertizând că această situaţie poate duce la mai puţină prosperitate, la un respect redus faţă de drepturi, slabă calitate a serviciilor (sănătate, educaţie, apă potabilă, curăţenie şi locuinţe), mai puţine locuri de muncă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.