Democraţii din Camera Reprezentanţilor au publicat marţi un nou raport în care îl acuză pe Donald Trump că a cerut Ucrainei să intervină în alegerile din 2020 în beneficiul său şi că obstrucţionează investigaţia pentru demiterea sa, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul de 300 de pagini acuză existenţa unei scheme quid pro quo (favor contra favor), în care Trump ”a condiţionat acţiuni oficiale de anunţarea publică de către noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a unor investigaţii împotriva fostului vicepreşedinte american Joe Biden, candidat democrat la preşedinţia SUA, şi a fiului acestuia, Hunter.

”Pentru a-l presa pe preşedintele Zelenski să îi satisfacă cererea, preşedintele Trump a amânat o întâlnire dorită cu disperare de preşedintele ucrainean şi asistenţa militară de importanţă majoră pentru respingerea agresiunii ruseţti din estul Ucrainei”, afirmă raportul.

Publicarea raportului realizat de membrii democraţi ai comisiilor pentru Informaţii, Supraveghere şi Afaceri Externe a avut loc în ajunul declanşării următoarei etape a investigaţiei pentru inculparea lui Trump, în care Comisia Juridică este aşteptată să redacteze articolele oficiale împotriva preşedintelui.

Raportul este cel mai substanţial document publicat până acum referitor la schema pusă în practică de preşedinte, care se află în centrul investigaţiei pentru destituire. Acest raport a fost publicat la o zi după un alt raport, realizat de republicanii din Cameră, care afirmă că democraţii încearcă doar să atace şansele lui Trump de a fi reales şi să ”inverseze voinţa poporului american”.

Într-un comunicat, secretarul pentru presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, a afirmat că preşedintele Comisiei pentru Informaţii, Adam Schiff, democrat din California, şi alţi democraţi ”nu au reuşit să producă nicio dovadă de ilegalitate din partea preşedintelui Trump. Acest raport nu reflectă decât frustrările lor”.

”Raportul preşedintelui Schiff seamănă cu divagaţiile unui blogger de subsol care încearcă să dovedească ceva atunci când nu există nicio dovadă”, a spus Grisham.

Investigaţia pentru destituire a început în septembrie, în urma unei reclamaţii din partea unui avertizor de integritate, legată de o discuţie telefonică dintre Trump şi Zelenski, din 25 iulie.

În timpul discuţiei, ajutorul militar de 400 de milioane de dolari destinat Ucrainei a fost blocat de către administraţia Trump. Mai mulţi martori au declarat în cadrul investigaţiei că li s-a spus de către şeful de personal al lui Trump, Mick Mulvaney, că preşedintele a cerut ca banii să fie blocaţi.

Mulvaney a refuzat să respecte citaţia Camerei Reprezentanţilor pentru a fi audiat în cadrul investigaţiei. Casa Albă a cerut multor oficiali să nu colaboreze în cadrul anchetei, iar Departamentul de Stat refuză să pună la dispoziţie documente solicitate de către investigatori.

Aceste obstacole sunt incluse în raport, Trump fiind acuzat ”că obstrucţionează investigaţia pentru demitere cerând martorilor şi agenţiilor să ignore citaţiile pentru documente şi depoziţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.