Rahaf Mohammed al-Qunun, adolescenta saudită care a captat atenţia lumii după ce s-a baricadat într-o cameră de hotel de la aeroportul din Bangkok, Thailanda pentru că se temea că familia sa o va ucide după ce a renunţat la Islam, a declarat că speră să inspire şi alte femei saudite să fie „curajoase şi libere”, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind în primul său interviu de când a primit azil în Canada, Qunun a declarat pentru ABC Australia că situaţia ei ar putea fi „un agent al schimbării” în Arabia Saudită, o ţară în care femeile nu beneficiază de drepturi esenţiale precum un loc de muncă, căsătorie şi călătorie fără permisiunea unui bărbat.

„Cred că numărul femeilor care fug de administraţia saudită şi de abuzuri va creşte, mai ales că nu există un sistem pentru a le opri. Sper ca povestea mea să inspire şi alte femei să fie curajoase şi libere”, a afirmat Qunun.

Adolescenta în vârstă de 18 ani a adăugat: „Sper ca povestea mea să ducă la schimbarea legilor, mai ales că a fost auzită în toată lumea”.

După ce s-a baricadat în camera de hotel din Bangkok şi a refuzat să o părăsească timp de şase nopţi, Qunun a declarat că se aştepta ca autorităţile să intre în cameră şi să o răpească. Ea a luat în considerare şi să se sinucidă.

„De aceea am făcut o scrisoare de adio. Am decis că îmi voi sfârşi viaţa, decât să fiu forţată să mă întorc în Arabia Saudită”, a afirmat ea. Totuşi, ea s-a folosit de Twitter pentru a-şi face lupta publică iar campania sa pentru a obţine azil a primit din ce în ce mai multă susţinere.

„Voiam să fiu liberă, fără opresiune şi depresie. Voiam să fiu independentă. Nu aş fi putut să mă căsătoresc cu persoana pe care mi-aş fi dorit-o. Nu aş fi putut avea un loc de muncă fără permisiune”, a afirmat Qunun.

Tatăl lui Qunun, care este guvernator în Arabia Saudită şi fratele ei au călătorit în Bangkok pentru a o încerca să o aducă înapoi. După ce s-a aflat că ea a primit azil în Canada, familia sa a publicat un comunicat prin care au anunţat că au dezmoştenit-o şi au descris-o ca fiind „instabilă mintal”.

În Arabia Saudită, Societatea Naţională pentru Drepturile Omului, organizaţie susţinută de guvern, a publicat în comunicat în care a acuzat mai multe ţări că incită „femeile saudite delincvente să se revolte împotriva valorilor familiilor şi le împing în afara ţării şi le primesc sub pretextul că le acordă azil”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.