Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, care a fost numită sâmbătă de Parlament în funcţia de premier, declară că toată lumea trebuie să înţeleagă că procesul de schimbare a puterii este ireversibil, conform deschide.md. „Nimeni nu se ţine de funcţii. Cu toţii suntem gata să părăsim fotoliile în care ne aflăm, dar Guvernul trebuie transmis unui alt Guvern care este legitim”, a declarat premierul în exerciţiu Pavel Filip, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pavel Filip: Cred că trebuie lăsate toate încăpăţânările şi să ne aşezăm la masa negocierilor

Pavel Filip susţine că există hotărârile Curţii Constituţionale care pentru el sunt legi care noul Guvern nu este legitim şi noul Parlament nu este legitim pentru că a votat acest Guvern şi conducerea Parlamentului deja după ce CC se pronunţase despre ilegalitatea acestuia. În opinia lui, în acesta constă criza sau blocajul politic.

„Astăzi să părăsesc funcţia sau ministrul apărării, ministrul de interne să plece din funcţia pe care o deţin ar însemna că dezertează şi ulterior cine poate garanta că nu va fi tras la răspundere pentru acest fapt”, a declarat Pavel Filip la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, conform deschide.md.

„De exemplu, astăzi se întâmplă ceva în stradă. Cine răspunde de la Ministerul de Interne? Răspunde Andrei Năstase sau Alexandru Jizdan? De aceea, eu cred că trebuie lăsate toate încăpăţânările într-o parte, de aşezat la masa de negocieri şi eu sunt absolut sigur că şi aici se poate de găsit o soluţie”, a spus Pavel Filip.



Întrebat dacă Partidul Democrat exercită presiuni asupra magistraţilor Curţii Constituţionale, Pavel Filip spune că nu cunoaşte despre un control al PDM asupra Înaltei Curţi şi nu crede că aceşti judecători se lasă influenţaţi. „Judecătorii sunt inamovibili, de aceea ei nu pot fi influenţaţi de nimeni”, a menţionat el.

Maia Sandu: Deciziile Curţii Constituţionale sunt abuzive şi ilegale

 „Da, pot să încerce să facă violenţe, asta ar fi foarte grav şi consecinţele pentru ei ar fi foarte grave”, a declarat Maia Sandu în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

„Pentru oricine care ştie să citească legea este absolut clar că deciziile Curţii Constituţionale sunt abuzive şi ilegale. Nu au cum să-şi imagineze că toată lumea o să uite, o să treacă cu vederea aceste lucruri şi o să discute cu PDM. Pe de o parte, avem recunoaşterea a tot mai multe ţări străine şi, pe de altă parte, poziţia absolut ridicolă, absurdă care denotă disperarea Partidului Democrat”, spune Maia Sandu.

Preşedinta PAS nu exclude că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, ar putea să primească sancţiuni internaţionale în cazul în care nu vrea să cedeze puterea. „El (n.r. Vladimir Plahotniuc) nu are alternativă. Trebuie să plece, trebuie să cedeze puterea în mod paşnic”, a declarat politiciana.

Sâmbătă, 8 iunie, a fost continuată şedinţa Parlamentului în cadrul căreia a fost învestit Guvernul în frunte cu Maia Sandu. Guvernul lui Pavel Filip refuză să plece din funcţie făcând trimitere la deciziile Curţii Constituţionale care au dizolvat Parlamentul format în urma alegerilor din 24 februarie 2019, scrie deschide.md.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.