Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a acuzat Rusia de implicare în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, care sunt considerate cruciale pentru a cimenta parcursul ţării est-europene spre UE şi îndepărtarea continuă de Kremlin, într-un interviu pentru AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ruşii finanţează formaţiunile politice şi pe liderii acestora, dar sprijină şi protestele anti-guvernamentale. Încerc să fiu pozitiv şi optimist, dar există o serie de factori externi extrem de îngrijorători pentru mine”, a declarat Candu într-un interviu telefonic pentru jurnaliştii de la Associated Press.

Preşedintele legislativului moldovean este în vizită la Washington, unde urmează să discute situaţia economică şi politică a statului est-european, înainte de alegerile prezidenţiale cruciale de la 30 octombrie, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi Departamentul de Stat al SUA.

De asemenea, politicianul moldovean a precizat că-i suspectează pe ruşi de implicare în manipularea publicaţiilor şi în lansarea unei campanii de propagandă.

Momentan, sondajele pentru alegerile prezidenţiale sunt dominate de liderul socialiştilor Igor Dodon, care favorizează relaţii mai strânse cu Moscova şi se opune vehement direcţiei europene pe care insistă actuala guvernare a Republicii Moldova.

Mai mult, parlamentarul rus Oleg Paholkov a declarat luna trecută pentru publicaţia deschide.md că Moscova susţine candidatura la prezidenţiale a lui Igor Dodon, pentru că acesta ar dori federalizarea Republicii Moldova pentru a include două regiuni pro-ruse cu o anumită autonomie.

Candu a susţinut că Moldova a întâmpinat mai multe ”provocări cu Rusia şi cu forţele militare”, făcând referire la cele mai recente exerciţii militare executate de armata rusă în colaborare cu forţele separatiste din Transnistria.

Viitorul preşedinte moldovean va avea atribuţii executive reduse, având în vedere că ţara est-europeană funcţionează pe baza unui sistem parlamentar.

Preşedintele Parlamentului a recunoscut că actualul executiv se confruntă cu provocarea reală de a recâştiga încerederea publicului, care s-a erodat puternic în ultimii doi ani, ca urmare a aşa-numitului ”furt al secolului”, dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci moldovene. Instabilitatea politică şi economică a dominat ţara est-europeană în ultimii doi ani, iar şase premieri s-au perindat la conducerea statului doar în ultimul an.

Parlamentarii moldoveni au votat recent un pachet de legi anticorupţie, care-i obligă pe funcţionarii publici să-şi declare averea şi transformă fraudarea fondurilor europene într-o infracţiune penală.

Andrian Candu a precizat că ţara are nevoie de ”stabilitate, oricare ar fi rezultatele alegerilor şi de reducerea la minimum a influenţei aşa-numiţilor prieteni”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.