Guvernul din Qatar a anunţat luni că a depus o plângere la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU împotriva Emiratelor Arabe Unite, despre care a comunicat că încalcă drepturile omului, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită, Bahrain şi Egipt au boicotat Qatarul începând cu iunie 2017, întrerupând toate relaţiile diplomatice şi de transport după ce au acuzat Qatarul că susţine terorismul.

Doha neagă acuzaţiile şi susţine că presiunea este un atac la adresa suveranităţii sale.

„După cum este precizat în plângerea Qatarului la Curtea Internaţională, EAU au condus aceste acţiuni, care au un efect devastator asupra drepturilor cetăţenilor din Qatar”, se arată într-un comunicat al guvernului.

Acuzaţiile au fost numite „minciuni” de ministrul pentru Afaceri Externe din EAU într-o postare pe Twitter.

Qatarul consideră că măsurile impuse de EAU, care cuprind şi expulzarea cetăţenilor qatarezi din EAU, interzicerea accesului lor în EAU şi ordinul ca cetăţenii din EAU să părăsească Qatarul, încalcă Convenţia Internaţională pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (CERD).

Arabia Saudită, Bahrain şi Egipt nu au semnat convenţia.

Qatarul a cerut ca tribunalul să dispună ca EAU să ia măsuri pentru a-şi respecta obligaţiile ca semnatar al CERD şi să anuleze toate măsurile luate, restaurând drepturile cetăţenilor din Qatar.

De asemenea, Qatarul cere ca EAU să ofere compensaţii, însă nu a fost specificată o sumă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.