Organizaţia Cooperării de la Shanghai (OCS), condusă de Moscova şi Beijing, este necesar să se impună ca un partener al talibanilor, pentru ca aceştia să-şi respecte promisiunile în lupta împotriva ”terorismului”, îndeamnă vineri preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OCS - din care fac parte India, China, Rusia şi o serie de ţări din Asia Centrală - vrea să fie la fel de influentă ca Statele Unite, în pofida faptului că are o acţiune concretă limitată.

”Este importantă o mobilizare a potenţialului organizaţiei, în vederea facilitării unui dialog interafgan care să includă şi totodată în vederea unei blocări a terorismului, traficului de droguri şi extremismului religios provenind din această ţară”, a subliniat Putin, care participa video la summitul OCS, la Duşanbe, capitala Tadjikistanului.

”Talibanii controlează, practic, întregul teritoriu al Afganistanului şi este necesară o stimulare a noilor autorităţi afgane pentru ca ele să-şi respecte promisiunile”, a adăugat el, citându-le angajamentul de a ”stabili pacea, a normaliza viaţa publică şi a garanta securitatea tuturor”..

Liderul chinez Xi Jinping, care a participat la summit tot video, l-a susţinut pe Putin, îndemnând la ”încurajarea Afganistanului să implementeze un cadru politic clar şi care să includă”, ”să lupte hotărât împotriva oricărei forme de terorism” şi să trăiască în pace cu vecinii.

China are o frontieră de 76 de kilometri lungime cu Afganistanul.

Preşedintele tadjik Emomali Rakhmon a îndemnat, în cadrul summitului, la înfiinţarea unei ”centuri de securitate fiabile în jurul Afganistanului”, care să împiedice expansiunea ”grupărilor teroriste”.

Tadjikistanul are o frontieră de 1.357 de kilometri lungime cu Afganistanul.

La rândul său, premierul pakistanez Imran Khan a elogiat o ”rară oportunitate de a pune capăt celor 40 de ani de război în Afganistan”, şi i-a îndemnat pe talibani să asigure prezenţa tuturor grupurilor etnice în Guvern.

Iranul - a cărui aderare viitoare la OCS a fost aprobată vineri în cadrul summitului de la Duşanbe - a anunat, la rândul său că va găzdui în octombrie o reuniune internaţională cvadripartită - între Rusia, Iran, China şi Pakistan - privind Afganistanul.

Rusia consideră mişcarea talibană drept teroristă, însă dialogheză cu aceasta de ani de zile.

Moscova s-a arătat reconciliantă după ce talibani au preluat puterea în Afganistan şi după ce aceştia au promis să nu lase organizaţii ”teroriste” să se stabilească în ţară, să nu-şi atace vecinii, mai ales ţările din Asia Centrală aliate cu Rusia, şi să oprească traficul de heroină şi opiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.