Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în cadrul sesiunii sale anuale televizate de întrebări şi răspunsuri că se ”gândeşte în continuare” la cine îi va succeda în funcţie, atunci când îşi va încheia mandatul, al patrulea, în 2024, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin, care conduce Rusia din 2000, a fost reales în marie, iar potrivit Constituţiei el nu va mai putea să candideze, după acest al doilea mandat consecutiv, în 2024.

Întrebat joi, în cursul ”liniei directe”, despre un eventual succesor, el a declarat că se ”gândeţte în continuarela asta”.

Însă el a adăugat că poporul rus este cel care îl va alege pe noul preşedinte atunci.

Putin a anunţat totodată că se gândeşte să crească ”o nouă generaţie de manageri tineri”, care să fie în măsură să preia frâiele Rusiei.

SENŢOV

El a spus, pe de altă parte, că nu s-a gândit încă la un schimb de deţinuţi, prin care să fie eliberat un regizor ucrainean care ispăşeşte o condamnare importantă în Rusia.

Oleg Senţov, un critic vehement al anexării Crimeei sale natale de către Moscova, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat că plănuia atentate teroriste în 2015.

Procesul şi condamnarea regizorului ucrainean sunt considerate o răzbunare pe opiniile sale.

Senţov se află în greva foamei de 25 de zile. El cere eliberarea tuturor deţinuţilor politici din Rusia.

Întrebat în show-ul său televizat despre un eventual schimb cu un jurnalist rus deţinut în Ucraina, Putin a subliniat că Senţov nu a fost încarcerat din cauza activităţii sale, ci pentru că a plănuit un atac terorist.

El şi-a exprimat speranţa ca ”bunul simţ să prevaleze în Ucraina”, iar jurnalistul rus să fie eliberat.

RUSIA NU PLĂNUIEŞTE SĂ-ŞI RETRAGĂ TOATE TRUPE DIN SIRIA

Putin a anunţat, pe de altă parte, că Moscova nu plănuieşte deocamdată să-şi retragă toate trupele din Siria.

Rusia a intrat în Războiul din Siria la sfârşitul lui septembrie 2015 şi a schimbat situaţia pe teren în favoarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Putin a anunţat în decembrie o reducere a prezenţei militare ruse în această ţară, devastată de război de peste şapte ani.

Moscova ”nu plănuieşte să-şi retragă toate trupele, în acest stadiu”, iar acestea vor rămâne în Siria ”atât timp cât acest lucru este în folosul Rusiei”, a declarat liderul de Kremlin joi.

Numărul de consilieri militari, piloţi, personal tehnic şi de poliţişti militari trimişi de Moscova în Siria nu a fost prezentat în mod oficial.

Putin a subliniat, de asemenea, că în bazele aeriană de la Hemeimeem şi navală de la Tartus, despre care a spus că sunt importante în cadrul ajutorului oferit Guvernului sirian, nu se află instalaţii permanente - ceea ce înseamnă că Rusia se poate retrage rapid, dacă va fi necesar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.