Vadimir Putin a respins acuzaţia potrivit căreia vrea să îndepărteze orice opoziţie, joi, în deschiderea marii sale conferinţe de presă anuale, organizată la câteva zile după ce şi-a anunţat candidatura în alegerile prezidenţiale din martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre absenţa unei opoziţii puternice, preşedintele rus - aflat la putere de 18 ani - a răspuns ironic că ”nu este treaba mea să-i educ”.

”Eu cred că sistemul politic, şi cel economic, trebuie să fie concurenţial şi voi face astfel încât să favorizez acest lucru”, a adăugat el, după care a explicat slăbiciunea opozanţilor săi prin succesul politicii sale economice şi necesitatea ca opozanţii săi să facă propuneri ”reale”.

Peste 1.640 de jurnalişti au fost acreditaţi la acest show mediatic care-i place preşedintelui rus şi care îi oferă ocazia să jongleze timp de câteva ore între probleme de politică externă, starea drumurilor sau viaţa sa privată.

Numeroşi jurnalişti agitau pancarte pe care se putea citi ”Kransnoiarskul se sufocă”, ”Ucraina”, pentru a atrage atenţia preşedintelui, care s-a pregătit o zi întreagă să răspundă întrebărilor presei.

Ajuns la putere în 2000, într-o ţară cu o putere slabă şi o economie şubredă, Putin este lăudat de mulţi dintre concetăţenii săi ca omul stabilităţii şi unei noi prosperităţi, mai ales cu ajutorul unei adevărate mane petroliere.

Vladimir Putin a anunţat că va candida ca ”independent” şi nu susţinut de partidul pro-Kremlin Rusia Unită, afirmând că el contează, bineînţeles, pe o ”largă susţinere a cetăţenilor”.

Ultimul sondaj realizat de centrul independent Levada, publicat miercuri, îl plasează deja în frunte, cu 75% din intenţiile de vot, cu mult înaintea rivalilor săi, conduşi de comunistul Ghenadi Ziuganov şi naţionalistul Vladimir Joronovski, care se feresc să critice în mod deschis Kremlinul.

Cel care s-a impus ca opozantul numărul unu, liberalul Aleksei Navalnîi, nu va putea să candideze, din cauza condamnărilor judiciare pe care le denunţă drept politice, în acest scrutin care urmează să aibă loc pe 18 martie, la patru ani după anexarea Crimeei.

Tabăra liberală va fi reprezentată de vedetea de televiziune Ksenia Sobciak, însă ea este creditată cu doar 1% din voturi. Ea a profitat de statutul de jurnalistă la postul de opoziţie Dojd pentru a obţine o acreditare la conferinţa de presă de joi.

”CREŞTEREA” NIVELULUI DE TRAI

Principala provocare a lui Putin va fi să-i convingă pe ruşi să se prezinte la urne în acest scrutin care pare jucat dinainte - doar 28% dintre alegători se declară ”siguri” că se vor duce să voteze în martie, potrivit Levada.

De când şi-a anunţat candidatura, preşedintele rus s-a prezentat mai ales ca şef de război, ca un simbol al unui mandat marcat de o întoarcere în forţă a Rusiei pe scena internaţională - de la criza ucraineană la conflictul sirian -, dar şi de o atmosferă de Război Rece cu Occidentul.

El a anunţat luni, la o bază rusă din Siria, retragerea parţială a armatei ruse din această ţară devastată de război, după doi ani de intervenţie militară care i-au permis regimului lui Bashar al-Assad să-şi revină şi să se impună.

După această secvenţă internaţională, conferinţa de presă urma să se reconcentreze asupra politicii interne.

Încă de la prima întrebare din conferinţă, Putin a fost chestionat despre motivele candidaturii sale la un nou mandat. ”Creşterea veniturilor Rusiei” este prioritatea sa, a răspuns el.

Rusia iese din doi ani de recesiune economică provocată de prăbuşirea cursului petrolului şi sancţiunile occidentale şi este marcată de o violentă cădere a puterii de cumpărare a ruşilor, în pofida promisiunilor sociale din 2012.

Ţara a revenit la creştere economică în 2017. Însă relansarea îşi pierde deja forţa, iar pe termen lung o nouă degradare a situaţiei demografice riscă să agraveze tendinţa, ceea ce explică aşteptările puternice cu privire la acest subiect.

Alt motiv de încurajare a optimismului este apropierea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018, în Rusia, în iunie şi iulie.

Însă sărbătoarea s-a terminat cu umilitoarea suspendare - din cauza unui dopaj instituţionalizat - a Rusiei de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, la care atleţii ruşi vor putea să participe doar sub culorile olimpice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.