Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit joi, într-o convorbire la telefon, să ”consolideze eforturile” în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi preşedinţi au ”subliniat faptul că acordul este un factor important în vederea asigurării securităţii în Orientul Mijlociu şi regimului neproliferării nucleare”, într-o convorbire telefonică, la iniţiativa Franţei, potrivit Moscovei.

Ei au ”notat importanţa consolidării eforturilor tuturor statelor interesate în păstrarea în totalitate a acordulu” încheiat la 14 iulie 2015.

Cei doi şefi de stat au abordat, de asemena, Războiul din Siria, iar Emmanuel Macron a acceptat invitaţia lui Vladimir Putin la marcarea a 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, la 9 mai 2020, la Moscova, a precizat Kremlinul.

Tensiunile continuă să crească în regiunea Golfului Persic după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, din acordul nuclear internaţional.

Teheranul s-a angajat prin acest text să nu caute să se doteze cu arma atomică şi a acceptat să-şi limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care-i asfixiau economia.

Însă reimpunerea sancţiunilor americane a avut ca efect izolarea aproape totală a Iranului de sistemul financiar internaţional şi pierderea aproape tuturor cumpărătorilor petrolului iranian.

În replică la retregarea americană, Teheranul a început din iulie să se retragă din anumite obligaţii prevăzute de acord, la care Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania sunt în continuare parte.

Ministrul german de Externe Heiko Maas a reiterat joi că ”nu înţelege” ieşirea americană din acord şi a îndemnat din nou Iranul să-şi ”respecte angajamentele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.