Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat duminică spiritul ”de necucerit” al Sankt Petersburgului, în cadrul unor ceremonii care marchează 75 de ani de la asediul oraşului său natal, soldat cu 800.000 de morţi în perioada 1941-1945, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tancuri şi sisteme de apărarea antiaeriană au defilat duminică, în centrul fostului Leningrad, în faţa unor sute de spectatori, la o temperatură de -11°C.

Parada, care s-a desfăşurat pe ninsoare, în apropierea Muzeului Ermitaj, a provocat o controversă, iar numeroase voci - inclusiv ale unor supravieţuitori ai asediului - au denunţat-o drept un exemplu de propagandă militaristă a autorităţilor.

Peste 2.500 de militari, unii purtând mantăi din piele de oaie şi cizme de fetru ca cele purate de către militari la acea vreme contra invadatorului nazist, au defilat, dar şi legendarul tanc de tip T-34 şi lansatoare de rachete.

Preşedintele rus, originar din acest oraş, nu a asistat la această defilare, dar a participat la o serie de alte evenimente prevăzute în fosta capitală imperială rusă.

”CRIMĂ CONTRA UMANITĂŢII”

La un concert omagial, Putin a declarat că trupele naziste, care au încercat să dacă să moară de foame un oraş ”de necucerit” şi-a i-a suspus locuitorii unor ”suferinţe oribile”, nu vor fi iertate niciodată.

”Potrivit planurilor inamicului, Leningradul urma să fie şters de pe suprafaţa pământului”, a declarat el, adăugând că este vorba despre o ”crimă împotriva umanităţii”.

Vladimir Putin, în vârstă de 66 de ani, nu s-a născut în timpul asediului, însă fratele său a murit în acesta. El este înhumat în Cimitirul Piskarevskoie, unde preşedintele rus a depus trandafiri roşii.

Mama lui Putin aproape că a murit de foame în timpul blocadei, în timp ce tatăl său, care lupta în Armata Roşie, a fost rănit în apropiere de Leningrad.

Leningradul avea trei milioane de locuitori înainte de război, iar 800.000 de persoane au murit de foame, boală sau ucise de bombe în cele 872 de zile de asediu al armatelor lui Adolf Hitler.

În timpul paradei militare, mulţimea a respectat un moment de reculegere pe sunetul metronomului. În timpul asediului, viteza unui metronom le indica locuitorilor, la radio, iminenţa bombardamentelor aeriene. Spectatori ţineau flori în mână, iar unii plângeau.

O spectatoare, Natalia Gheraşcenko, a venit însoţită de fiul său în vârstă de 12 ani. ”O defilare militară este foarte frumoasă”, apreciază această femeie în vârstă de 35 de ani. 

”CARNAVAL SACRILEGIU”

Înaintea ceremoniilor, aproape 5.000 de persoane au semnat o petiţie prin care îndeamnă la anularea paradei militare, catalogată drept un ”carnaval sacrilegiu”.

”Eu sunt împotriva militarismului”, a declarat pentru AFP înainte de defilare Iakov Gilinski, un supravieţuitor al asediului, în vârstă de 84 de ani. ”Războiul este o oroare”.

Unii consideră că banii alocaţi defilării ar fi trebuit să fie daţi supravieţuitorilor asediului.

Într-o declaraţie comună, miniştrii Afacerilor Externe rus Seghjei Lavrov şi german Heiko Maas au anunţat duminică faptul că Berlinul va oferi un ajurtor în valoare de 12 milioane de euro supravieţuitorilor asediului şi foştilor combatanţi.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să comenteze cu privire la această polemică, apreciind că Sankt Petersburgul este cunoscut prin ”bogăţia tradiţiilor sale” în materie de controverse.

O serie de evenimente comemorative au avut loc, începând de vineri, în oraş, inclusiv concerte şi proiecţii. Duminică seara, o salvă de tun marca eliberarea oraşului.

Unele clădiri poartă, în continuare, avertismente ale puterii sovietice contra acestor raiduri, într-un oraş cu cinci milioane de locuitori, al cărui inconştient colectiv rămâne profund marcat de tragedie.

Coloanele marilor monumente din oraş vor fi iluminate, iar locuitori - între care 108.000 sunt foşti combatanţi sau supravieţuitori ai asediului - au fost invitaţi să aprindă lumânări la ferestre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.