Tancuri şi sisteme de apărare antiaeriană au defilat duminică în centrul Sankt Petersburgului, cu ocazia marcării a 75 de ani de la sfârşitul teribilului asediu al Leningradului, care a cauzat moartea a cel puţin 800.000 de persoane din 1941 în 1944, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parada, care a avut loc pe o ninsoare, în apropierea Muzeului Ermitaj, a provocat o controversă, după ce numeroase voci, inclusiv ale unor supravieţuitori ai asediului, au denunţat un exemplu al propagandei militariste a autorităţilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin, originar din acest oraş, nu a asistat la paradă, ci participă la o serie de alte evenimente prevăzute în fost acapitală imperială rusă.

În faţa unor sute de spectatori, la o temperatură de  -11°C, peste 2.500 de militari, unii purtând mantăi din piele de oaie şi cizme de fetru ca cele purate de către militari la acea vreme contra invadatorului nazist, au defilat, dar şi legendarul tanc de tip T-34 şi lansatoare de rachete.

Mulţimea a respectat un moment de reculegere pe sunetul metronomului. În timpul asediului, viteza unui metronom le indica locuitorilor, la radio, iminenţa bombardamentelor aeriene. Spectatori ţineau floriîn mână, iar unii plângeau.

”TREBUIE SĂNE AMINTIM”

”Aceasta este sărbătoare a oraşului şi a întregii ţări”, subliniază un şef de întreprindere în vârstă de 45 de ani, Ivan Kolokolţev. ”Trebuie să ne amintim, trebuie să comemorăm, pentru ca oaenii să-şi amintească”.

Altă spectatoare, Natalia Gheraşcenko, a venit însoţită de fiul său în vârstă de 12 ani. ”O defilare militară este foarte frumoasă”, apreciază această femeie în vârstă de 35 de ani. ”Sfârşitul asediului este un eveniment foarte important pentru toată lumea”.

Leningradul avea trei milioane de locuitori înainte de război, iar 800.000 de persoane au murit de foame, boală sau ucise de bombe în cele 872 de zile de asediu al armatelor lui Adolf Hitler.

Înaintea ceremoniilor, aproape 5.000 de persoane au semnat o petiţie prin care îndeamnă la anularea paradei militare, catalogată drept un ”carnaval sacrilegiu”.

”Eu sunt împotriva militarismului”, a declarat pentru AFP înainte de defilare Iakov Gilinski, un supravieţuitor al asediului, în vârstă de 84 de ani. ”Războiul este o oroare”.

Unii consideră că banii alocaţi defilării ar fi trebuit să fie daţi supravieţuitorilor asediului.

”Persoanele în vârstă ar putea să-şi cumpere medicamente şi haine şi să uite, pentru un moment, să numere cea mai mică centimă”, scrie comentatorul politic Anton Oreh.

Un purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să comenteze cu privire la această petiţie, apreciind că Sankt Petersburgul este cunoscut prin ”bogăţia tradiţiilor sale” în domeniul controverselor.

În opinia sa, este vorba despre ”o dată foarte importantă pentru ţara întreagă, pentru toţi ruşii şi personal pentru preşedintele Putin”.

CONCERT OMAGIU

Putin vizitează Cimitirul Piskarevskoie şi urmează să asiste la un concert în omagiul victimelor.

Vladimir Putin, în vârstă de 66 de ani, nu s-a născut în timpul asediului, însă fratele său a murit în acesta. El este înhumat în Cimitirul Piskarevskoie.

Mama lui Putin aproape că a murit de foame în timpul blocadei, în timp ce tatăl său, care lupta în Armata Roşie, a fost rănit în apropiere de Leningrad.

O serie de evenimente comemorative au avut loc, începând de vineri, în oraş, inclusiv concerte şi proiecţii. Duminică seara, o salvă de tun va marca eliberarea oraşului.

Unele clădiri poartă, în continuare, avertismente ale puterii sovietice contra acestor raiduri, într-un oraş cu cinci milioane de locuitori, al cărui inconştient colectiv rămâne profund marcat de tragedie.

Coloanele marilor monumente din oraş vor fi iluminate, iar locuitori - între care 108.000 sunt foşti combatanţi sau supravieţuitori ai asediului - au fost invitaţi să aprindă lumânări la ferestre.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.