Preşedintele rus a salutat luni o mortalitate oficială slabă din cauza noului coronavirus în Rusia şi a dat asigurări că ţara sa s-a descurcat mai bine în acest domeniu decât alte ţări europene, evocând ”nivelul formării” medicilor ruşi şi ”capacitatea ţării de a mobiliza resurse la momentul potrivit”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ansamblu, am reuşit să dăm această pagină dificilă cuun ninimum de pierderi”, a declarat el într-o întâlnire cu muncitori, pe un şantier naval, la Kerci, în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

”În ţările cu un sistem de sănătate bine dezvoltat, ţările bogate din Europa, nivelul mortalităţii este de opt, zece, 11, 13, în anumite ţări de 15%. Noi avem 1,5%”, a subliniat el.

Rusia - a patra cea mai afectată ţară din lume ca număr de contaminări cu noul coronavirus, după Statele Unite, Brazilia şi India - a înregistrat în mod oficial, până în prezent, 777.486 de cazuri, între care 12.427 de decese.

Unii observatori suspectează manipulări, însă autorităţile dau asigurări că acest număr mic de morţi este rezultatul unei politici de depistare masive şi unor măsuri puternice luate încă de la începutul epidemiei.

Putin - care nu purta, la fel ca interlocutorii săi, o mască de protecţie în timpul acestei întâlniri - a apreciat că ”nivelul formării” medicilor ruşi şi ”capacitatea ţării de a mobiliza resurse la momentul potrivit” au permis aceste rezultate.

Liderul de la Kremlin şi-a exprimat totodată satisfacţia faţă de faptul că evenimente publice recente - parada militară organizată la 24 iunie, urmată de o săptămână de vot în cadrul reformei constituţionale promovate de Moscobva - nu au cauzat creşterea contaminării.

”Ameninţarea este în continuare prezentă”, a avertizat cu toate acestea Putin, în contextul în care numărul cazurilor înregistrate zilnic rămâne mare.

Rusia a înregistrat luni în mod oficial 5.940 de contaminări - trecând sub pragul de 6.000 de cazuri zilnice pentru prima oară de la sfârşitul lui aprilie.

Putin a anunţat totodată anularea ”regimentului nemuritor” - o defilare la care participă anual, în stradă, sute de mii de ruşi care poartă portrete ale rudelor lor care au participat la al Doilea Război Mondial.

Prevăzută la 9 mai şi apoi amânată, defilarea ar fi urmat să aibă loc la 26 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.