Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a reiterat sâmbătă voinţa de a ”face totul” pentru a ”eradica definitv nazismul”, la ceremonii de marcare a 80 de ani de la sfârşitul asediului Leningradului de către armata nazistă, în al Doilea Răboi Mondial, un mesaj deloc discret adresat Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vladimir Putin spune acest lucru de când a invadat Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.

Atunci când şi-a trimis trupele pe teriroiul ucrainean, la 24 februarie 2022, liderul de la Kremlin a anunţat că vrea să ”demilitarizeze” şi ”denazifice” această fostă republică sovietică, în opinia sa condusă de către neonazişti.

”Regimul de la Kiev continuă să-i glorifice pe complicii lui (Adolf) Hitler (...) şi să recurgă la teroare împotriva tuturor celor care nu-i plac”, a apreciat sâmbătă Vladimir Putin.

”CRUZIME” ŞI ”CINISM”

Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, originar din Sankt Petersburg, nu se născuse la asediul Leningradului de către nazişti.

Însă fratele său mai mare a fost ucis în timpul asediului.

Mama sa aproape că a murit de foame, iar tatăl său a fost rănit în apropiere de Leningrad.

Asediul Leningradului a durat 872 de zile, din 1941 şi până în 1944.

Blocada a antrenat moartea a peste 800.000 de oameni.

”Asediul Leningradului a fost fără precedent prin amploarea cruzimii şi cinismului său”, a denunţat sâmbătă Putin, însoţit de omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

Ei au inaugurat un memorial în care tronează o statuie uriaşă a unei Mame Patrii cu Copiii săi.

Marele Război Patriotic - cum denunmeşte regimul Putin războiul între Germania nazistă şi URSS - este unul dintre pilonii propagandei Kremlinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.