Procuror-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) - care a emis un mandat de arestare pe nunele liderului de le Kremlin -, Karim Khan consideră vineri că are motive rezonabile să creadă că preşedintele rus Vladimir Putin şi comisarul prezidenţial însărcinat cu drepturile copilului Maria Lvova-Belova poartă responsabilitatea deportării forţate a sute de copii ucraineni, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atunci când copii ucraineni au fost scoşi din Ucraina, ei erau protejaţi de cea de-a IV-a Convenţie de la Geneva, a subliniat Khan.

Guverne din Occident, cu Washingtonul în frunte, acuză administraţia lui Vladimir Putin de desfăşurarea unui program de deportare cu forţa a mii de copii ucrauneni din Ucraina în Rusia, într-o reţea de zeci de tabere, în care minorii sunt ”reeducaţi” politic.

”Mulţi dintre aceşti copii, presupunem noi, au fost între timp daţi în adopţie în Federaţia rusă”, acuză Khan.

O modificare a legislaţiei ruse, prin decrete emise de căte Vladimir Putin a facilitat adoptarea copiilor de către familii ruseşti, acuză el.

”Aceste acte, între altele, demonstrează o intenţie de a lua în mod definitiv aceşti copii din ţara lor”, acuză procurorul-şef al CPI..

Karim Khan a cerut să se dea socoteală de aceste acuzaţii şi ca aceşti copii să fie restituiţi familiilor lor, în Ucraina.

”Nu putem permite ca aceşti copii să fie trataţi ca şi cum ar fi pradă de război”, a subliniat el.

Ucraina este o ”scenă a crimei care înglobează un evantai larg şi complex de presupuse infracţiuni internaţionale”, a denunţat el.

Khan a subliniat că acesta este un prim pas în urmărirea penală a unor cime de război şi că urmăreşte, în continuare, şi alte piste de anchetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.