Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează joi o vizită în Turcia, unde poartă discuţii cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan despre situaţia din Irak, Siria şi decizia Ankarei de a achiziţiona sistemul rus de apărare antirachetă de tip S-400, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin efectuează această vizită în contextul în care Turcia şi Rusia îşi consolidează relaţiile, în pofida faptului că susţin tabere opuse în războiul din Siria, după o criză în urma doborârii unuii avion militar rus de către forţele aeriene turce în 2015 la frontiera siriano-turcă.

Televiziunea turcă a transmis în direct sosirea la Ankara a lui Putin, care a dat mâna cu un şir de oficiali turci şi ruşi după ce a coborât din avion.

Moscova îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, în timp ce Ankara i-a susţinut pe inamicii acestuia încă de la începutul războiului civil sirian, în urmă cu şase ani.

Însă Rusia şi Turcia, împreună cu Iranul, lucrează în prezent la stabilirea unor zone de ”dezescaladare” în Siria, cărora li se atribuie o reducere a intensifăţii confruntărilor armate.

Ankara, care luptă de mai bine de trei decenii împotriva unei insurgenţe kurde, se opune ferm referedumului de independenţă care a avut loc luni în Kurdistanul irakian.

Autorităţile turce au anunţat că analizează posibilitatea să impună sancţiuni regiunii semiautonome irakiene Kurdistan şi nu au exclus o intervenţie militară.

Moscova nu a susţinut şi nici nu a condamnat referendumul în care kurzii irakieni s-au pronunţat copleşitor (92%) în favoarea independenţei.

Întrebaţi despre acest lucru, oficiali ruşi au declarat săptămâna aceasta că ei cred că este necesar ca ”integritatea teritorială” să fie respectată în Orientul Mijlociu.

Erdogan a anunţat luna aceasta că Turcia a semnat un acord în vederea achiziţionării unor sisteme ruse de tip S-400.

Unii dintre aliaţii NATO ai Turciei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de decizia Turciei de a achiziţiona tehnologie rusă, care nu este compatibilă cu armamentul NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.