Vladimir Putin i-a spus joi preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat la telefon şi care îl îndemnase să accepte o încetare a focului şi să accepte negocieri de pace, că este dispus să poate "discuţii serioase", dar numai dacă Ucraina acceptă condiţiile Moscovei, între care recunoaşterea "noilor realităţi teritoriale", potrivit comunicatului publicat de Kremlin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Având în vedere disponibilitatea exprimată de Recep Tayyip Erdogan pentru o mediere turcă în vederea soluţionării politice a conflictului, Vladimir Putin a reiterat deschiderea Rusiei pentru un dialog serios - cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să îndeplinească condiţiile cunoscute şi exprimate în mod repetat şi să ţină seama de noile realităţi teritoriale", se arată în comunicatul publicat de Kremlin.

Potrivit Preşedinţiei turce, Recep Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin, în convorbirea telefonică pe care au avut-o joi, că eforturile de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina ar trebui să fie susţinute de o încetare a focului şi de o "viziune pentru o soluţie echitabilă".

"Partea rusă a evidenţiat rolul distructiv al ţărilor occidentale, care alimentează regimul de la Kiev cu arme şi echipamente militare şi îi furnizează informaţii operaţionale şi de ţintire", menţionează, pe de altă parte, comunicatul Kremlinului.

Kremlinul a mai spus anterior că orice propunere de încheiere a conflictului din Ucraina trebuie să ia în considerare ceea ce Moscova numeşte "realităţile din prezent" referindu-se la cele patru regiuni ucrainene a căror anexare a decretat-o în toamnă. În realitate, însă, Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni anexate.

CITEȘTE ȘI Kremlinul insistă: Orice plan de pace pentru Ucraina trebuie să includă recunoaşterea regiunilor nou anexate

Partea rusă vorbeşte şi despre acordurile de la Istanbul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, a căror valabilitate a fost prelungită, dar în cazul cărora Moscova insistă să-i fie acordate noi facilităţi în special în privinţa exportului de îngrăşăminte şi alimente. „S-a subliniat necesitatea unei abordări conştiincioase şi cuprinzătoare care să implice eliminarea tuturor barierelor din calea exporturilor ruseşti”, arată comunicatul Kremlinului.

Putin şi Erdogan au discutat şi despre extinderea relaţiilor comerciale şi economice, în special în sectorul energetic, care interesează cu precădere Moscova în condiţiile sancţiunilor occidentale şi ale plafonărilor de preţ impuse pentru importurile energetice ruseşti. "Părţile au remarcat importanţa prioritară a punerii în aplicare a unor proiecte comune de importanţă strategică, precum crearea unui centru regional de gaz în Turcia şi construirea centralei nucleare de la Akkuyu”, arată comunicatul Kremlinului.

În ceea ce priveşte situaţia din Siria, de care Ankara este interesată în cel mai înalt grad, ”a fost acordată atenţie perspectivelor unei reglementări”, spune Kremlinul. Potrivit Preşedinţiei turce, Erdogan i-a spus lui Putin că trebuie luate măsuri concrete pentru a-i îndepărta pe militanţii kurzi din regiunea de frontieră siriană.

”Reuniunea miniştrilor apărării de la Moscova din decembrie 2022, la care au participat şefii serviciilor de informaţii ruse, turce şi siriene, a fost evaluată pozitiv. Aceştia şi-au exprimat speranţa că contactele în acest format trilateral vor contribui la îmbunătăţirea radicală a situaţiei din Republica Arabă Siriană, inclusiv la restabilirea integrităţii sale teritoriale, la soluţionarea problemei refugiaţilor şi la abordarea problemei grupurilor teroriste internaţionale”, arată comunicatul Kremlinului.

CITEȘTE ȘI Oficiali turci, sirieni şi ruşi s-au întâlnit la Moscova, pentru prima dată după ani de relaţii reci


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.