Preşedintele rus Vladimir Putin dezminte - în mod personal - că este propriatearul unei somptuase reşedinţe de la malul Mării Negre, în urma unor acuzaţii în acest sens formulate de către opozantul rus Aleksei Navalnîi, încarcerat, a cărui anchetă cu privire la această proprietate a fost vizualizată de 86 de milioane de ori pe YouTube.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu nu am văzut acest film, din lipsă de timp. Nimic din ceea ce se arată acolo ca fiind bunurile mele nu îmi aparţine mie sau rudelor mele”, a declarat şeful statului luni, într-o întâlnire televizată cu studenţi ruşi.

Preşedintele rus face această declaraţie la două zile după manifestaţii la nivel naţional, de o amploare fără precedent, organizate cu scopul de a cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

La aceste manifestaţii au participat peste 20.000 de oameni la Moscova - un ”record” de mai mulţi ani - la o acţiune neautorizată.

Peste 100 de oraşe din provincii ruseşti - de obicei mai puţin prompte în a se mobiliza - s-au mobilizat şi au participat la aceste proteste.

Peste 3.000 de manifestanţi - care cereau eliberarea imediată a inamicului numărul unu al Kremlinului - au fost arestaţi sâmbătă.

Vladimir Putin a catalogat aceste manifestaţii drept ilegale şi periculoase, răspunzând întrebărilor unor studenţi.

Mobilizarea la aceste manifestaţii a fost amplificată de difuzarea unei anchete a lui Aleksei Navalnîi în care preşedintele rus Vladimir Putin este acuzat că a pus să se constriască un palat, care a costat peste un miliar de dolari, la malul Mării Negre.

Acest film a fost văzut de peste 86 de milioane de ori de când a fost postat online de către Aleksei Navalnîi, la întoarcerea sa în Rusia, la 17 ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania, unde s-a refăcut în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, în spatele căreia acuză că se află liderul de la Kremlin.

Înregistrarea video a fost difuzată marţi, la două zile după arestarea opozantului, scrie Reuters.

NOI MANIFESTAŢII DUMINICĂ

Echipa opozantului a îndemnat la o nouă zi de mobilizare duminica viitoare.

”La 31 ianuarie, la ora locală 12.00 (11.00, ora României) Toate oraşele din Rusia. Pentru eliberarea lui Navalnîi. Pentru libertatea tuturor. Pentru dreptate”, a scris luni pe Twitter un aliat apropiat al lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov.

El preciează că această dată a fost aleasă deoarece este mai apropiată de 2 februarie, ziua în care Aleksei Navalnîi urmează să se înfăţişeze la un tribunal de la Moscova.

Acest tribunal urmează să stabilească dacă pedeapsa la trei ani şi jumătate de închisoare - cu suspendarea - pronunţată în 2014 va fi transformată într-o pedeapsă la închisoare cu executarea, în contextul în care Navalnîi este acuzat de încălcarea controlului judiciar.

Dacă manifestanţii sunt numeroşi, ”cererile noastre vor răsuna maiputernic”, apreciază Leonid Volkov.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.