Preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au convenit ca liderul rus să viziteze Turcia "în curând", a declarat vineri un consilier al Kremlinului, citat de Interfax, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Există o invitaţie din partea preşedintelui Turciei. Putin şi Erdogan au convenit că vizita va avea loc în viitorul apropiat, dar nu am vorbit încă despre o zi anume, date specifice", a declarat consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, citat de Interfax.

Dacă se va întâmpla, ar fi prima vizită a lui Putin într-o ţară NATO de când a ordonat invazia din Ucraina, la 24 februarie 2022. Putin a călătorit foarte rar în afara Rusiei de la începutul ostilităţilor.

Erdogan, reales luna trecută pentru un nou mandat de cinci ani, a încercat să menţină legături puternice atât cu Moscova, cât şi cu Kievul de la începutul conflictului din Ucraina.

Turcia a refuzat să se alăture aliaţilor săi occidentali în impunerea de sancţiuni economice Rusiei, dar a furnizat, de asemenea, arme Ucrainei şi a cerut ca suveranitatea acesteia să fie respectată.

De asemenea, Ankara a ajutat la intermedierea schimburilor de prizonieri şi, împreună cu Naţiunile Unite, a negociat un acord în iulie 2022 pentru a permite exportul în siguranţă de cereale din porturile ucrainene pe Marea Neagră.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina, ceea ce înseamnă că acesta ar putea risca să fie arestat dacă călătoreşte în străinătate. Cu toate acestea, Ankara nu este parte la Statutul de la Roma, care a creat CPI, astfel că Putin nu ar risca acest lucru dacă ar vizita Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.