Preşedintele Vladimir Putin şi zeci de alţi credincioşi din Moscova au participat duminică la o slujbă de Paşte, oficiată de şeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, un susţinător fervent al liderului rus şi al războiului său din Ucraina, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin, îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cu o cămaşă albă şi o cravată roşu închis, s-a aflat în principala biserică din capitală, Catedrala Hristos Mântuitorul, împreună cu primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fiecare ţinând în mână o candelă roşie, după cum se poate vedea într-o înregistrare video de la slujbă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Liderul rus şi-a făcut cruce de mai multe ori în timpul slujbei, care a început sâmbătă târziu şi a durat până la primele ore ale zilei de duminică. Când Kirill a anunţat "Hristos a înviat", Putin s-a alăturat celorlalţi credincioşi cu răspunsul "Adevărat a înviat". În rest, el nu a vorbit.

Kirill a sprijinit cu tărie războiul din Ucraina, aflat acum în al treilea an. Zeci de mii de oameni au fost ucişi şi milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor de când Putin a ordonat invazia vecinului în februarie 2022.

În cadrul slujbei, patriarhul s-a rugat pentru protejarea "graniţelor sacre" ale Rusiei, exprimându-şi speranţa că Dumnezeu va opri "conflictul intern" dintre Rusia şi Ucraina, a relatat agenţia de presă de stat TASS.

Creştinii ortodocşi, inclusiv Biserica Ortodoxă Rusă, urmează calendarul iulian mai degrabă decât cel gregorian şi sărbătoresc Paştele în acest weekend, în timp ce majoritatea bisericilor occidentale au respectat această sărbătoare majoră la 31 martie.

Putin, pentru care credinţa ortodoxă este esenţială în viziunea sa asupra lumii, participă întotdeauna la slujbe în timpul marilor sărbători bisericeşti. De Crăciun, el participă de obicei la slujbe mai intime în biserici din afara Moscovei.
De Paşte, el merge în mod tradiţional la Catedrala Hristos Mântuitorul care a fost reconstruită în perioada post-sovietică şi a devenit un simbol al relaţiei simbiotice a statului cu Biserica Ortodoxă.

Biserica condusă de Kirill a luat măsuri drastice împotriva disidenţei interne, un preot riscând să fie expulzat pentru că a refuzat să se roage la Dumnezeu să ghideze Rusia spre victoria asupra Ucrainei, iar un alt preot a fost suspendat pentru că a oficiat slujba de comemorare la mormântul lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei care a murit într-o închisoare din Arctica în februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.