Purtătorul de cuvânt în limba engleză al guvernului israelian, Eylon Levy, a fost suspendat şi, deşi biroul premierului israelian nu a oferit un motiv, decizia ar fi legată de o recentă dispută online cu ministrul britanic de externe, David Cameron, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 8 martie, Eylon Levy a scris o postare pe X, acum ştearsă, în care răspundea la o altă postare a lordului Cameron, care îndemnase Israelul să permită intrarea mai multor camioane cu ajutoare în Gaza.

"Sper că sunteţi conştient că NU există limite la intrarea de alimente, apă, medicamente sau echipamente pentru adăposturi în Gaza şi că, de fapt, punctele de trecere au un EXCES de capacitate", i-a răspuns Levy. "Puneţi-ne la încercare. Trimiteţi încă 100 de camioane pe zi la Kerem Shalom şi le vom introduce", a adăugat el, referindu-se la un punct de trecere a frontierei controlat de Israel.

Cu două zile mai devreme, el scrisese o altă postare în care critica o declaraţie făcută de David Cameron după o întâlnire cu un ministru israelian la Londra.

Postul israelian Channel 12 News a relatat marţi că Levy a fost suspendat la scurt timp după ce Ministerul britanic de Externe a scris Ministerului israelian de Externe pentru a-şi exprima "surprinderea" şi a cere clarificări cu privire la faptul dacă postările lui Levy reprezintă poziţia oficială a guvernului israelian.

Financial Times a citat o persoană familiarizată cu această chestiune, care a spus că interpelarea britanică a sunat de genul: "Acesta este modul în care aliaţii îşi vorbesc unul altuia?".

Joi, BBC a confirmat informaţiile din presa israeliană potrivit cărora biroul premierului l-a suspendat pe Eylon Levy. Nu a existat deocamdată o reacţie din partea acestuia, dar Levy s-a descris marţi ca purtător de cuvânt al guvernului israelian în mai multe postări pe X.

Levy, care are 30 de ani, s-a născut în Marea Britanie şi a emigrat în Israel în 2014. El a lucrat în cadrul Cogat, organismul Ministerului israelian al Apărării care supervizează politica pentru teritoriile palestiniene, a lucrat ca prezentator de ştiri la televiziune şi, cel mai recent, a fost consilier media internaţional al preşedintelui Isaac Herzog. A devenit cunoscut pe plan internaţional după ce a devenit purtător de cuvânt al guvernului în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, fiind intervievat frecvent de televiziunile de limbă engleză, inclusiv de BBC.

Marţi, premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi făcut remarci critice despre diplomaţia publică în limba engleză a Israelului în timpul unei întâlniri cu uşile închise cu două comisii parlamentare. Channel 12 l-a citat pe acesta spunând: "Pur şi simplu nu există oameni. Eşti înconjurat de oameni care nu pot lega două cuvinte împreună (în engleză)".

Ca răspuns la aceste informaţii, biroul său a declarat că "apreciază profund munca echipei sale şi a Direcţiei de diplomaţie publică care funcţionează în subordinea sa".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.