Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont exclude alegeri anticipate şi cere Parlamentului regional să decidă ce este de făcut în continuare în criza secesiunii, relatează BBC News şi Le Figaro. Vicepreşedinta Guvernului spaniol Soraya Saenz de Santamaria a pledat în favoarea unei plasări sub tutelă a Cataloniei, cu scopul ”deschiderii unei noi etape în care legea să fie respectată”, la câteva minute după anunţul preşedintelui catalan Carles Puigdemont.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI A venit vremea ca ”legea să fie respectată” în Catalonia, subliniază vicepreşedinta Guvernului spaniol Soraya Saenz de Santamaria în Senat

”În ultimele ore, înainte să-mi expire capacitatea de a convoca alegeri anticipate, am avut în vedere posibilitatea de a exercita acest drept. Este puterea mea. Datoria mea, în calitate de preşedinte este de a epuiza toate căile în vederea găsirii unei soluţii de dialog într-un conflict politic şi de natură democratică”, a declarat el.

”Suntem dispuşi să convocăm aceste alegeri, în care garanţiile în vederea opririi procedurii (prevăzute de) articolul 155 (al Constituţiei) sunt pe masă. Niciuna dintre aceste garanţii nu justifică o convocare a unor alegeri parlamentare. Aceasta este decizia mea”, a continuat el, citat de site-ul ziarului francez.

”Datoria mea este, în mod fundamental, să încerc să evit aplicarea articolului 155”, care antrenează suspendarea temporară a autonomiei regiunii, a continuat preşedintele catalan.

”Este o aplicare (a articolului 155) în afara legii, abuzivă şi nedreaptă, care caută să ne eradice suveranismele şi întregul catalanism”, a denunţat el.

Carles Puidgemont a dat asugurări că a ”încercat să obţină garanţii” din partea Partidului Popular (PP, conservator) al premierului spaniol Mariano Rajoy. ”Însă nu am primit un răspuns responsabil”, a subliniat el.

Liderul separatist se îndreaptă astfel către Parlament, căruia îi cere să decidă cum să reacţioneze faţă de plasarea sub tutelă a Cataloniei şi să continue pe calea referendumului de la 1 octombrie.

”Nimeni nu va putea să retragă şi nu are dreptul să nege voinţa Cataloniei de dialog şi de a face politică”, a subliniat Puigdemont.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.