Provincia canadiană Alberta a adoptat un proiect de lege care permite guvernului local - condus de curând de către un o femeie premier ultraconservatoare - să ignore legile federale pe care le consideră ”prejudiciabile”, precum măsurile în vederea unei reduceri a emisiilor industriei petroliere a provinciei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adoptarea aacestei controversate ”Legi a suveranităţii” deschide calea unei noi perioade de tensiuni între această provincie din vestul Canadei - principala producătoare de petrol în ţară din nisipuri bituminoase - şi Guvernul lui Justin Trudeau de la Ottawa.

Noul premier local Danielle Smith - aleasă la începutul lui noiembrie în urma demisiei predecesorului său - vrea să facă din această lege un instrument împotriva unor viitoare măsuri federale privind controlul armelor de foc şi taxei naţionale pe carbon, care vizează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră printr-o creştere treptată a taxei, de la 50 de dolari canadieni (35 euro) pe tona de emisii de CO2 cît este în prezent, la 170 de dolari canadienei în 2030.

”Nu e ca şi cum Ottawa ar fi un guvern naţional”, a declarat noul premier.

”Ţara noastră funcţionează ca o federaţie de jurisdicţii suverane şi independente. Noi avem dreptul să ne exercităm puterile suverane în progresul domeniilor noastre de competenţă”, a adăugat Danielle Smith.

Formaţiunea ”Noul Partid Democrat” (NPD), principalul partid de opoziţie din provincie, consideră că acest proiect de lege este o ”mizerie” neconstituţională care ocoleşte procesul democratic şi riscă să frâneze investiţiile.

Liderii autohtoni au criticat şi ei această nouă legislaţie, care aduce atingere drepturilor lor rezultate din tratate.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat - cu mai puţin de şase luni înainte de alegerile din Alberta şi în contextul în care NPD s-a angajat să abroge acest proiect de lege în cazul unei victorii - voinţa provinciei Alberta ”de a se răzbuna pe Guvernul federal”.

În loc ”să se certe”, a declarat Justin Trudeau, administraţia sa va încerca ”să coopereze într-un mod cât mai constructiv posibil” cu Alberta în anumite priorităţi federale, precum locurile de muncă, îngrijirile dentare şi ajutoarele pentru locuinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.